Juutalainen ruokaperinne

Ruokaperinne voidaan jakaa ashkenaasiseen, sefardiseen, Intian juutalaiseen, pohjoisafrikkalaiseen,  jemeniläiseen sekä Lähi-Idän perinteeseen, jotka jakaantuvat vielä alaryhmiin.

Sefardien ja itämaisten juutalaisten ruokalajeissa käytetään paljon lampaanlihaa, oliiviöljyä, riisiä, palkohedelmiä sekä yrttejä ja voimakkaita mausteita.

Ashkenaasit käyttävät enemmän naudanlihaa ja mietoja vihanneksia, joiden makua korostetaan rasvalla, sipulilla ja sokerilla.

Sefardit syövät yleensä merikalaa, ashkenaasit makean veden kaloja – poikkeuksena silli.

Ruokapöytä on uhrialttarin vertauskuva.  Ateria on uskonnollinen toimitus, jonka aikana ihminen tulee osalliseksi Jumalan anteliaisuudesta, ja siksi myös ihmisen on jaettava ruuastaan tarvitseville.

Jos jokin ruoka-aine on Tooran mukaan epäpuhdasta, sitä ei mitenkään voi muuttaa puhtaaksi. Sen sijaan puhdas ruoka voi muuttua epäpuhtaaksi, jos sitä käsitellään väärin tai jos se on joutunut tekemisiin epäpuhtaan kanssa.