Näin laadit hyvän menun

Arkiateriaa juhlavamman menun rakennat alkuruoasta, pääruoasta ja jälkiruoasta, joita jokaista voi olla useampia. Tarvittaessa voit laajentaa kokonaisuutta juustoilla, jotka tarjotaan pääruuan jälkeen. Useamman ruokalajin menussa tarjotaan välillä esimerkiksi sorbettia, joka auttaa nauttimaan paremmin pääruuasta. Jos tarjoat useita jälkiruokia, tarjoa niistä makein viimeisenä. Suomessa juhla-ateria päättyy perinteisesti kahviin. 

Aloita menun suunnittelu valitsemalla ensin pääruoka ja sille sopiva juoma. Jos päätät tarjota alkukeiton, ota sen valinnassa huomioon pääruuan raaka-aineet. Usein keiton kanssa voi tarjota pääruualla tarjottavaa viiniä, keitto ei välttämättä vaadi omaa viiniä. Älä yhdistä raskaita ruokia. Hyvän menun tulisi olla kauttaaltaan värikäs, ellei nimenomaan ole valittu jotain väriteemaa. Kylmiä ja rasvaisia ruokia ei tulisi tarjota peräkkäin. Rakenna koko menu vaikeusasteeltaan yhteneväksi: Yksinkertaisten ja hienojen ruokien yhdistämistä tulee välttää. Yleensä käytetään vuodenaikaan sopivia raaka-aineita huomioiden allergiat ja muut rajoitteet. Kun vielä huomioit taloudellisuuden ja ravinto-opillisen oikeellisuuden, saat suunniteltua erinomaisen juhla-aterian. Juhla-aterialla jälkiruoka vaatii oman viininsä, sillä kiitospuhe pidetään silloin kun jälkiruokaviini on kaadettu laseihin.