[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]

JUDAN LEIJONAN PERUNASALAATTI

  • 2 dl herneitä (esim. pakasteherneitä)
  • 800 g ruokaperunoita
  • 2 dl basilikan lehtiä revittyinä
  • noin 1 dl pinjansiemeniä tai pistaaseja 
  • 1 dl parmesaaniraastetta
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 2,5 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
  • 0,5 tl valkoviinietikkaa
  • kourallinen tuoreita mintunlehtiä revittyinä
  • sormisuolaa ja mustapippuria
  • 2 dl persiljaa revittynä
  • 2 keitettyä kananmunaa
  1. Keitä kananmunat ja paahda pinjan- tai pistaasinsiemenet kevyesti pannussa ilman rasvaa. Jos käytät jäisiä herneitä, kiehauta ne kertaalleen 30 sekunnin ajan kiehuvassa vedessä. Pilko valkosipulin kynnet ja raasta parmesaani.
  2. Keitä perunat 15-20 minuuttia niin, että ne ovat lähes kypsiä mutta eivät ala halkeilla.
  3. Sillä aikaa kun perunat kiehuvat, revi yrtit valmiiksi ja kuori kananmunat.
  4. Voit valita, surrautatko basilikasta, persiljasta, pähkinöistä, parmesaanista ja valkosipulista sauvasekoittimella peston vai sekoitatko ne vain keskenään tarjoilukulhon pohjalle. Tämä tehdään perunoiden kiehuessa.
  5. Valuta perunoiden keitinvesi pois ja halkaise perunat kahtia. Ne imevät itseensä makua parhaiten, kun ne ovat vielä kuumia. Laita perunat tarjoilukulhoon peston tai oliiviöljyn ja mausteiden päälle ja lisää mukaan myös herneet. Painele perunoita varovasti ja kääntele pesto/oliiviöljy ja mausteet perunoihin.
  6. Lisää vielä sormisuolaa ja rouhi mustapippuria päälle.
  7. Leikkaa kananmunat neljään osaan ja asettele perunasalaatin reunoille.

UUNIMUNAKOISO ISRAELILAISITTAIN

2 munakoisoa
1 sitruunan mehu
1-2 valkosipulinkynttä silputtuna
3 rkl Seesaminsiementahnaa purkista (esim. macedonian)
Suolaa myllystä, pippuria myllystä
Kourallinen kirsikkatomaatteja
lehtipersiljaa silputtuna
1 rkl juoksevaa hunajaa
  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Pistele haarukalla munakoisoihin reikiä ja paista uunissa n. 50 min. - 1 tunti, kunnes sisus on täysin pehmeää.
  3. Avaa munakoisot veitsellä kuin kirjat. (leikkaa viilto yhdelle sivulle ja aukaise).
  4. Ripottele pinnoille valkosipulisilppua, suolaa ja pippuria.
  5. Valuta joka paikkaan sitruunanmehua ja lusikoi hunajaraitoja sinne tänne.
  6. Laita pinnalle kirsikkatomaatin puolikkaat. Voit myös laittaa pinnalle tuore/salaattijuustoa.
  7. Roiski upeat tahini (seesaminsiementahna) -raidat koko komeuden päälle.
  8. Koristele sileälehtisellä persiljalla.

HUMMUS, AITO OHJE TEL AVIVISTA

6 dl Valmiiksi keitettyjä kickherneitä ja osa purkin nesteestä
150-200 g Valmista tahinia
2 valkosipulin kynttä
2 tl Suolaa
1 sitruunan mehu
Koristeluun oliiviöljyä, paprikajauhetta ja lehtipersiljaa
 
  1. Pilko valkosipulit vähän pienemmiksi ja kumoa kaikki yllä olevat ainekset tehosekoittimeen (paitsi öljy ja koristeet).
  2. Laita kone käyntiin ja lisää kickhernepurkin- tai liotusnestettä niin, että kone pyörii hyvin ja hummus tahnasta tulee tasainen. Sattumia saa olla mukana. Tahnan pitää olla lähes yhtä löysää kuin pehmytjäätelö.
  3. Levitä hummus laakealle lautaselle lusikalla pyörivin liikkein.
  4. Valuta oliiviöljyä pinnalle mausteeksi ja ripota hieman paprikajauhe raitoja.
  5. Viimeistele lehtipersiljalla.

GEHACTE HERING - silliä kermakastikkeessa kymmenelle

2 tlk á 450 g viinissä säilöttyä silliä
9,5 dl hapankermaa
4,7 dl ohueksi viipaloitua punasipulia
4,7 dl viipaloitua salaattisipulia
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
0,8 dl sokeria
koristeluun sitruuna viipaleita

  1. Ota sillipurkeista vain sillit. Huuhtele ne siivilässä juoksevassa vedessä ja taputtele ne kuiviksi. Jätä odottamaan.
  2. Sekoita kerma, punasipulit, salaattisipuli sitruunan mehu ja kuoriraaste sekä sokeri hyvin suuressa kulhossa. Sekoita sillit kermakastikkeeseen ja anna marinoitua yli yön.
  3. Tarjoile sitruunaviipaleilla koristettuna.

 

TSORBA - lihaklimppikeitto viidelle

Keitto

1 porkkana
1 purjosipuli
1 selleri
1 persiljanjuuri
60 g tomaattipyreetä
suolaa
mustapippuria maun mukaan

Lihaklimpit

800 g naudan jauhelihaa
1 kananmunaa
100 g riisiä
suolaa
pippuria maun mukaan

  1. Keitä muna kovaksi ja riisit kypsiksi.
  2. Pese, kuori ja suikaloi juurekset ja purjo ohuiksi suikaleiksi. Laita ne kiehumaan kattilaan, jossa on 2 litraa vettä. 
  3. Kuori ja hienonna muna. Lisää keitetty riisi ja hienonnettu muna raakaan jauhettuun lihaan. 
  4. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla ja sekoita hyvin. 
  5. Pyörittele seoksesta pullia. Laita ne kattilaan kasvisten joukkoon.
  6. Lisää vielä tomaattipyree tai -murska.
  7. Mausta keitto makusi mukaan suolalla ja pippurilla. Keitä kunnes klimpit ovat kypsiä.
  8. Ennen tarjolle vientiä kiehauta keitto.

MUNAKOISO -ALKUPALA

1 suuri munakoiso n 400 g
1 porkkana
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
3 pientä tomaattia
suolaa
mustapippuria
persiljaa
öljyä paistamiseen

  1. Leikkaa munakoiso 0,5 cm viipaleiksi. Aseta ne leivinpaperille ja ripottele niiden päälle suolaa kevyesti. Anna seistä puoli tuntia.
  2. Raasta porkkana ja hienonna sipuli.
  3. Kuivaa munakoisot talouspaperilla pinnalle noussut kitkerä neste pois. Voit myös puristella renkaat mahdollisimman kuiviksi. Kuutioi tomaatti.
  4. Paista raastettu porkkana ja raastettu sipuli sekä valkosipulin kynnet paistinpannussa tilkassa öljyä.
  5. Paista munakoisoviipaleet pannulla kypsiksi ja yhdistä paistokset.
  6. Lisää lopuksi kuutioitu tomaatti ja mausteet. Sekoita ja anna hautua kypsäksi. Tarvittaessa lisää tilkka vettä.
  7. Tarjoile kylmänä tai lämpimänä.

MAKARONIKUGEN, vuoka 23*23cm

Tämä on perinteinen shabatin makaroni kugelin eli makaroni vanukkaan tai laatikon ohje, johon perinteisesti on käytetty rusinoita, mutta yhtä hyvin niiden tilalla voi käyttää esim. karpaloita.

115 g maustamatonta tuorejuustoa
450-500 g vahvempaa tuorejuustoa tai raejuustoa
5.7 dl hapankermaa, kermaviiliä tai Creme Fraiche´
5 kpl isoa kananmunaa
1,25 dl raesokeria
1,25 dl vähäsuolaista, sulatettua voita, jaettuna 2 yhtä suureen osaan.
½ tl muskottipähkinää
450-500 g leveitä, isoja munanuudeleita keitettynä
2,5 dl kuivattuja karpaloita tai rusinoita
5 dl maissihiutaleita muruina

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele uunivuoka.
  2. Laita kulhoon (ei uunivuokaan) yhtä aikaa notkistettu tai juokseva kermajuusto ja tuorejuusto tai raejuusto ja hapankerma. Sekoita sähkövatkaimella kunnes seos on hyvin yhtenäinen. 
  3. Lisää munat yksitellen ja sekoita ne hyvin. Lisää 0,6 dl sokeria ja 0, 6 dl sulatettua voita ja muskottipähkinä. Kääntele hellävaroin joukkoon keitetty makaroni ja karpalot tai rusinat. Kaada seos uunivuokaan ja laita odottamaan.
  4. Tee pienessä kulhossa seos maissihiutalemuruista ja jäljellä olevasta sokerista ja voisulasta. Sekoita päällysteseokseksi. Peitä kugel päällysteseoksella.
  5. Paista vuokaa n. 1 tunti tai kunne päällyste on kullan ruskeaa ja täyte on alkanut kuplia. 
  6. Tarjoile lämpimänä tai jäähtyneenä.

Vihje: Tämä yksinkertainen ja helppo ruoka voidaan valmistaa myös riisitä, punajuuresta tai perunasta.

VASIKANSORKKA-ALADOBI kahdeksalle

Toiset rakastavat ja toiset inhoavat tätä ruokaa, mutta Itä-Euroopan juutalaiset nauttivat sitä yhä. Itse asiassa tämä on vähärasvainen ollakseen aladobi. Sitä voivat huoletta tehdä ja nauttia myös terveellisten, vähäkaloristen ruokien ystävät. Saat aladobista näyttävän, kun valmistat sen terriinivuoassa ja koristelet sen tuorein yrtein. Voit pyytää lihakauppiasta paloittelemaan vasikan sorkat valmiiksi. Ne ovat näin ollen helpommin käsiteltäviä.

4 vasikan sorkkaa
500 g vasikan potkaa tai 500 g kanankoipia
1 iso sipuli
1 porkkana
1 varsiselleri
4 laakerinlehteä
6 – 8 valkosipulin kynttä
1 ½ tl suolaa
1 rkl kokonaisia musta- tai maustepippureita
2 rkl sitruunan mehua tai omenaviinietikkaa
3 – 4 isoa munaa

Koristeluun sitruuna ja tuoretta persiljaa

  1. Keitä munat koviksi, ja viipaloi ne. Viipaloi selleri, porkkana ja sipuli. Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet. Purista sitruunoista mehu ja ota se talteen. 
  2. Laita pestyt ja pieniksi kappaleiksi leikatut vasikan sorkat isoon kattilaan ja peitä ne kylmällä vedellä. Anna kiehua korkealla lämmöllä 5 minuuttia. 
  3. Kaada sorkat keitinvesineen suureen lävikköön ja huuhtele sorkat vielä hyvin kylmällä vedellä. Pese kattila, laita sorkat takaisin kattilaan ja peitä ne kylmällä vedellä. 
  4. Lisää kattilaan kaikki muut ainekset paitsi munat ja sitruunan mehu. Anna kattilan kiehua korkealla lämmöllä 5 minuuttia ja kuori vaahto. 
  5. Anna lihan kiehua vielä kannen alla hiljalleen noin 3 tai 4 tuntia. Jos vaahtoa vielä muodostuu, kuori se pois. Lihan tulee olla pehmeää ja luiden irrota helposti.
  6. Nostele sorkat ja liha varovasti kattilasta reikäkauhalla, valuta ja laita ne leikkuulaudalle.
  7. Kaada keitinliemi kaikkine aineineen väliaikaisesti toiseen kattilaan, pese keittokattila ja kaada liemi siihen takaisin sekä sitruunan mehu.
  8. Irrota lihat luista, pieni kokonaiset lihat ja laita kaikki takaisin keitinliemeen. Laita puolet lihoista, kasviksista ja liemestä terriinivuokaan tai kylmällä vedellä huuhdeltuun kulhoon ja vie kulho jääkaappiin hyytymään. 
  9. Kun liemi on alkanut kiinteytyä, ota vuoka pois jääkaapista, painele kananmunaviipaleet kevyesti aladobin pinnalle ja lisää loppulihat ja liemi kattilasta. 
  10. Anna aladobin hyytyä jääkaapissa yli yön.
  11. Tarjoiltaessa kaada aladobi tarjoiluvadille ja koristele sitruunaviipalein ja persiljanoksin ellet tarjoile aladobia suoraan vuoasta.

KANAA INTIALAISEEN TAPAAN neljälle

Tätä hyvin erilaista ja eksoottista ruokalajia tarjotaan usein Bene-Israel juutalaisyhteisössä Bombayssa Intiassa. Se on erittäin ihanteellinen syötäväksi shabattina, koska se voidaan ongelmitta valmistaa etukäteen hauduttamalla uunissa alhaisessa lämmössä yön yli.

1,4-1,6 kg paistovalmis kana
1,25 dl ruokaöljyä
suolaa
mustapippuri jauhetta tai – rouhetta maun mukaan
1 sipuli halkaistuna ja ohueksi siivuiksi siivutettuna
2 valkosipulin kynttä murskattuna
1 laakerinlehti
1 kanelitanko
4 kokonaista neilikkaa
4 kokonaista kardemummaa
1 rkl curryjauhetta tai caram masalaa
1 rkl hienonnettua tai raastettua inkiväärinjuurta
¼ tl kurkumaa
2,5 dl kana- tai kasvislientä tai vettä
tuoretta persiljaa koristeluun

  1. Pese kana kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa se keittiöpaperiin. Jaa kana 8 osaan, koipi-reisi 4 osaan ja vartalo erikseen 4 osaan.
  2. Lämmitä uuni 125 asteeseen.
  3. Laita kasariin tai pannulle öljyä ja kuumenna.
  4. Mausta kanankappaleet suolalla ja pippurilla ja ruskista niitä pannulla öljyssä 5-7 minuuttia.
  5. Lisää paistamisen aikana muut mausteet pannulle ja jatka paistamista edelleen. Kääntele kanankappaleita varovasti paistamisen aikana mausteseoksessa kunnes ovat kullan ruskeita.
  6. Peitä pannu kannella ja anna kanankappaleiden hautua kypsiksi ja pehmeiksi 1 ½ - 2 tuntia miedolla lämmöllä.
  7. Valele kypsymisen aikana silloin tällöin liha- tai kasvisliemellä tai vedellä.
  8. Tarjoile kanankappaleet tarjoiluvadilta valeltuna paistoliemellä ja koristele persiljalla.

HEDELMÄISET LAMPAANLEIKKEET kahdeksalle

Taitavasti valmistettu lampaan liha saa vieraasi huomaamaan, että sinä välität heidän saavan vain parasta ja se näkyy.

1 dl korintteja
1 dl taateleita, paloiteltuna
1 dl kuivattua omenaa, silputtuna
1,5 dl korppujauhoja
8 kpl lampaan leikkeitä, nuijittuna tasaiseksi 90-100 g/kappale
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl ruokaöljyä
1 dl vettä

  1. Sekoita keskenään korintit, taatelit ja omenat ja korppujauho.
  2. Nuiji leikkeet ja laita jokaiselle yhtä paljon täytettä.
  3. Taivuta ja rullaa leikkeet täytteen ympärille.
  4. Kiinnitä rullatut leikkeet hammastikulla kiinni. Anna levätä jääkaapissa noin tunti.
  5. Jauhota leikkeet.
  6. Kuumenna öljy suuressa kattilassa ja ruskista leikkeet joka puolelta. Laita leikkeet uunipannulle.
  7. Kaada appelsiinimehu leikkeille ja paista 180 asteessa 30-35 min.

Vihje: Tarjoa pähkinä-appelsiiniriisin kera.

GOLDYOICH- kultainen kanakeitto kahdeksalle

Goldyoich-keitto tarjoiltiin yleensä tradition mukaan ensimmäisenä hääruokana.

n. 2-kiloinen keittokana
200 g sipulia
200 g porkkanaa
200 g lehtiselleriä
200 g juuripersiljaa
100 g tilliä
50 g persiljaa
suolaa
pippuria
maustepippuria maun mukaan.

  1. Puhdistettu ja pesty kana laitetaan hiljalleen kiehumaan 4 litraan vettä n. 40 minuutiksi.
  2. Ruskista sipuli sillä aikaa tulella tai pelkällä rasvattomalla kuumalla paistinpannulla paksuina viipaleina, se saa mustuakin. 
  3. Lisää sipuli ja puhdistetut juurestenkappaleet keiton joukkoon kiehumaan. 
  4. Lisää muutama maustepippuri ja mustapippuri ja mausta suolalla.
  5. Keitä kunnes kana on pehmeä ja kypsä. 
  6. Pilko jäähtynyt kana pieniksi kappaleiksi tai kuutioiksi ja kaada siivilöity liemi päälle tarjoiluastiaan.

SCHAV - suolaheinä tai pinaattikeitto, 8 hengelle

Schav on venäläinen, hapan kylmänä tarjoiltava suolaheinäkeitto. Suolaheinää ei meillä kasvateta puutarhassa ja harvemmin sitä voi löytää keittoon tarvittavaa määrää luonnosta, mutta tilalle käyvät tuoreet, nuoret pinaatinlehdet. Jos saa käsiinsä suolaheinää, voi keittoa tarjota shavuotin ruokana, koska keväällä suolaheinissä on vähemmän happoa. Suolaheinän kerääminen vaikka useammastakin paikasta on kuitenkin vaivan arvoinen kokemus.

500 g suolaheinää tai nuoria pinaatin lehtiä
1 kimppu vesikrasseja
1 sipuli
1 lehtisellerin varsi
2 l kasvislientä
1 sitruunan mehu
2 – 3 rkl sokeria
suolaa
mustapippurirouhetta

Koristeluun tuoretta tilliä ja hapankermaa

  1. Leikkaa suolaheinän tai pinaatin lehdet karkeaksi rouheeksi, hienonna vesikrassi, leikkaa lehtisellerin varsi pieniksi paloiksi, kuori ja pilko sipuli pienehköiksi kuutioiksi. 
  2. Purista sitruunoista mehu, raasta niiden kuoret ja ota ne talteen.
  3. Laita suolaheinä- tai pinaattirouhe, vesikrassit, sipulisilppu ja selleripalat isoon kattilaan ja kaada päälle kasvisliemi tai vesi. Anna kiehua noin 20 minuuttia kattilan puoleksi peittävän kannen alla, kunnes vesikrassi on pehmeää. 
  4. Anna kasvisten jäähtyä hetki, kaada ne lävikköön ja kaada keitinvesi kattilaan uudelleen. 
  5. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella ja laita ne takaisin keitinveteensä.
  6. Lisää sitruunan mehu ja raastetut kuoret.
  7. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Tarkista maku.
  8. Kaada sosekeitto lasi- tai posliinikulhoon ja laita se kylmään tilaan viilenemään ja odottamaan tarjoilua vähintään 3 – 4 tunniksi. 
  9. Tarjoile schav kylmänä alkukeittona tarjoilukulhosta. Koristele ennen tarjoilua.

SINIJEH kuudelle

Tämä perinteinen jemeniläinen ruokalaji on kosherversio Moussakasta, kreikkalaisesta erikoisuudesta. Moussakan maitopohjainen be´camel-kastike on sinijessä korvattu tahinipastalla. Sinijeh tarjoillaan shabatti-illan päivällisellä perunavellin, runsaan riisin ja salaatin kera.

500 g vähärasvaista lampaanjauhelihaa
1 rkl vehnäjauhoja
2 sipulia hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2 rkl tuoretta, hienonnettua persiljaa tai korianteria
½ tl kanelia
suolaa
mustapippuria jauhettuna tai rouheena maun mukaan
½ tl jemeniläistä zhug mausteseosta (resepti ohessa) tai ¼ tl cayannepippuria
2 rkl oliiviöljyä
30 g paahdettuja pinjansiemeniä
1,25 dl tahinipastaa
3-4 rkl sitruunan mehua

  1. Laita jauhot ja jauheliha suureen kulhoon, rakeista ja kääntele seosta puuhaarukalla, jotta mahdolliset paakut tasoittuvat. 
  2. Sipuli, persilja, valkosipuli ja kaneli lisätään ja sekoitetaan hyvin lihamassaan.
  3. Mausta maun mukaan suolalla, pippurilla, cayannepippurilla, öljyllä ja 2 rkl:lla paahdettuja pinjan siemeniä. Sekoita hyvin tasaiseksi seokseksi.
  4. Lämmitä uuni 180 asteeseen ja voitele noin 2 litran vuoka öljyllä. 
  5. Täytä vuoka lihaseoksella ja tasoita pinta.
  6. Lisää tahinipasta seoksen päälle.
  7. Sekoita kulhossa sitruunan mehu ja 1-2 rkl vettä ja kaada lihaseoksen päälle.
  8. Ripottele seoksen pinnalle vuokaan pinjan siemeniä.
  9. Paista uunissa aukinaisessa vuokassa 35-40 minuuttia tai kunnes liha on ruskeaa ja kypsää.

JEMENILÄINEN YRTTIKASTIKE ZHUG, 2,15 dl

Zhug on voimakas yrttikastike pepperoni pyreestä, jota Jemenin juutalaisten keittiö käyttää runsaasti ruoan valmistuksessa. Se on harvinaisen tulinen ja siksi sitä ei käytetä kerralla paljoakaan. Zhug-kastiketta voidaan käyttää keitoissa tai muhennoksissa tai jos halutaan tehdä jokin kasvisruokalajiseos maistumaan pikantin kirpeältä. Lisäksi sillä voi maustaa pita-leivän, kebabin tai falafel-pyörykät tai –pihvit. Pepperonina voi käyttää maun mukaan punaista tai vihreää pepperonia.

5 – 6 tuoretta pepperonia
3 – 4 valkosipulin kynttä
¾ tl suolaa
1 tl mustapippuria jauhettuna
¼ tl jauhettua kardemummaa

  1. Laita hansikkaat käteen ja poista pepperonien sisustaa ja siemeniä (siemenet tekisivät kastikkeesta vieläkin voimakkaamman). 
  2. Laita pepperoni ja kuoritut valkosipulinkynnet tehosekoittajaan ja hienonna ne. Seoksen tulee olla kiinteää ja tasalaatuista. 
  3. Lisää 1 – 2 rkl vettä ja loput mausteista ja sekoita edelleen tehosekoittajassa. Sekoita ainekset läpikotaisin. 
  4. Lusikoi seos lasipurkkiin. Lorauta hieman oliiviöljyä seoksen pinnalle. Zhug-kastike säilyy viikon jääkaapissa hyvin suljetussa lasipurkissa.

TÄYTETTY PÄÄSIÄISLAMMAS PAAHTOPAISTIN TAPAAN kahdeksalle

Vastoin yleistä käsitystä monessakaan juutalaisessa perheissä ei syödä ylen määrin lammasta. Lammas on sefardi-juutalaisten keskuudessa suosittu pääsiäis-seder ilta aterialla. Erittäin suosituksi sen myös tekee se, että karitsan liha maistuu keväällä parhaimmalta. Tätä paistia varten tulisi lihasta poistaa luut, jolloin saadaan täytettä varten "taskua" lihaan.

Lammaspaistin täyte

1 rkl oliivi- tai ruokaöljyä
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
250 g lammasjauhelihaa
100 g pitkää riisiä
suolaa ja mustapippuria jauhettuna maun mukaan
½ tl hienonnettua kuminaa
1/8 tl kurkumaa
1 rkl hienonnettua korianteria
60 g saksanpähkinöitä tai mantelia rouhittuna
90 g rusinoita
10 kuivattua aprikoosia
1 muna

Paisti

1.8 -2.25 kg luutonta lampaan lapaa leikattuna taskuksi, johon täyte laitetaan. Tai liha voi olla aukaistu kuin kirjan muotoon eli yksi sivu kiinni, täyte laitetaan lihalle ja tämä paisti rullataan kääretortun tapaan. Molemmat sidotaan kiinni esimerkiksi puuvilla narulla.
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl hunajaa

Kastike

2 rkl paistista tullutta paistolientä
2, 5 dl naudan- tai kanan lihalientä tai fondueta
1 rkl omenaviinietikkaa

tuoretta vesikrassia tai minttua koristeluun

Ensimmäinen vaihe:

  1. Tee ensin täytemassa. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä n. 3-5 minuuttia keltasipulia ja lisää joukkoon n. minuutiksi murskatut valkosipulin kynnet. Paista rakeistaen tässä lammasjauheliha eli n. 4-5 minuuttia, hiukan roosan punaiseksi. 
  2. Lisää keittämätön riisi ja jatka paistamista n. 5 minuuttia, jonka jälkeen lisää 0,75 dl vettä. 
  3. Lisää mausteet ja anna seoksen hiljalleen kiehua pehmeäksi keskilämmöllä eli n. 12 – 15 minuuttia. 
  4. Anna jäähtyä ja lisää sen jälkeen korianteri, pähkinä- tai mantelirouhe, rusinat, aprikoosi ja muna.
  5. Kuumenna uuni 180 asteeseen.

Toinen vaihe:

  1. Laita liha työpöydälle ja mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla. 
  2. Laita sen jälkeen täytemassaa tasaisesti joko lihan taskuun tai lihalle, jos olet aukaissut lihan kuin kirjaksi, jätä reunat kuitenkin 2,5 cm:n matkalta vapaaksi ympäriinsä. 
  3. Rullaa liha niin tasaiseksi rullaksi kuin suinkin, sitoen se n. 5 cm:n välein puuvillanarulla. Sivele liha oliiviöljyllä ja ripottele pintaan suolaa ja pippuria. 
  4. Laita liha uuniin paahtopaistin tapaan, aukinainen puoli alaspäin, ja laita uunipannu lihan alle ja paista lihaa n. 20 minuuttia puolta kiloa kohti. Lihasta tulee tällöin medium, jos haluat kypsempää paista lihaa kauemmin. Noin 20 minuuttia ennen uunista, sivele paisti hunajalla.
  5. Ota paisti tarjoiluvadille ja anna vetäytyä vähintään n. 15 minuuttia folion alla. Tee tällä välin kastike.

Kolmas vaihe:

  1. Ota n. 2 rkl paistin lientä johon lisäät n. 0,6 dl vettä, 2,5 dl lihalientä tai fondueta ja 1 rkl etikkaa. 
  2. Kiehauta liemi keskilämmöllä 7 – 10 minuuttia hyvin sekoittaen. Voit halutessasi suurustaa myös kastikkeen peruna- tai maissitärkkelyksellä. 
  3. Leikkaa paisti siivuiksi paistinvadille ennen tarjolle vientiä ja koristele krassilla tai mintulla.

SITRUUNAFALAFELIT

1 kpl sipulia
2 kpl valkosipulinkynttä
1 tlk keitettyjä kikherneitä
4 rkl tahinia
1 rkl öljyä
1 kpl sitruunan kuorta
1 kpl sitruunan mehua
1 kpl kananmunaa
1 kpl korianteriruukkua tai persiljaruukkua
3/4 dl korppujauhoja
1 tl suolaa
1 tl fariinisokeria
Paistamiseen auringonkukkaöljyä tai rypsiöljyä

  1. Kuori ja hienonna sipulit.
  2. Jauha kikherneet monitoimikoneessa tai tehosekoittajassa karkeahkosti.
  3. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi.
  4. Muotoile taikinasta lihapullaa pienempiä palleroita.
  5. Uppopaista pullat kuumassa öljyssä kauniin ruskeiksi. Paistoaika on vain minuutti-pari.
  6. Valuta talouspaperilla päällystetyllä lautasella.
  7. Tarjoa salaatin ja jogurtti-fetakastikkeen kanssa.

ESTERIN PIKKUPANNUKAKUT

  • 2 dl jauhoja
  • 1 tl (intiaani)sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 3/4 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl soodaa
  • 1 muna
  • 2,5 dl piimää
  • 2 rkl voisulaa
  1. Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa.
  3. Vatkaa muna ja lisää siihen piimä ja voisula.
  4. Yhdistä varovasti kuivat aineet ja piimäseos ja sekoita tasaiseksi. Taikinan tulee olla lusikalla nostettavan paksua.
  5. Paista miedolla lämmöllä paistinpannussa tai lettupannussa ja käännä siinä vaiheessa, kun taikinan pintaan alkaa tulla kuplia.
  6. Voit laittaa aivan loppuvaiheessa taikinaan myös marjoja. Kääntele silloin varovasti, jotta marjat eivät mene rikki.

ARTIKSOKKAA JUUTALAISEEN TAPAAN kuudelle

Tämä Romanian juutalaisten erikoisuus on peräisin keskiajalta. Parhaan ja maukkaimman ruuan saat nuorista artisokista, joihin ei ole vielä kasvanut heinämaisia osia. Voit valmistaa ruoan myös vanhemmista artisokista, mutta poista niistä ensin kovat lehdet ja vihneet sekä leikkaa varsi pois.

2 – 3 sitruunan mehu
12 pientä, nuorta artisokkaa
1 ¼ dl oliiviöljyä
45 g tuoretta persiljaa
15 g tuoreita basilikan lehtiä
suolaa
mustapippurirouhetta
8 – 10 valkosipulin kynttä
90 g matsajauhoja

paistamiseen oliiviöljyä
koristeluun tuoretta persiljaa tai tuoreita basilikan lehtiä

  1. Purista sitruunoista mehu ja kaada se isoon kulhoon.
  2. Lisää kulhoon vettä niin, että se on puolillaan. 
  3. Poista artisokista kaikki kuivat, uloimmat lehdet. Jos on tarpeen, leikkaa pois myös pää terävällä veitsellä. 
  4. Kuori varret ja leikkaa ne noin 5 cm:n pituisiksi paloiksi. 
  5. Laita artisokkapalat kulhoon sitruunaveteen. Näin estetään niiden tummuminen.
  6. Silppua persilja ja basilikan lehdet. Kuori valkosipulin kynnet ja murskaa ne. Sekoita pienessä kulhossa oliiviöljy, persilja- ja basilikasilppu, valkosipulimurska, suola ja pippuri. 
  7. Laita matsajauhot syvälle lautaselle artisokanlehtien leivitystä varten. 
  8. Kuivaa artisokat hyvin talouspaperilla ja levitä ne leikkuulaudalle. Nuiji ne, jotta lehdet aukeavat. Laita lusikalla oliiviöljymausteseosta hieman kullekin artisokan lehdelle. Kieritä artisokan lehdet matsajauhoissa. 
  9. Kuumenna noin 3 ml oliiviöljyä isossa kattilassa tai valurautapannulla ei kuitenkaan kovin korkealla lämmöllä. Laita leivitetyt artisokan lehdet kuumalle pannulle, peitä kannella ja paista noin puoli tuntia alhaisella lämmöllä, kunnes ne ovat kypsiä ja kullanruskeita.

Tarjoile lämpiminä. Pirskota tarjolle vietäessä lehtien päälle hieman paistolientä tai oliiviöljyä ja koristele tuorein persiljan oksin tai basilikan lehdin.

FALAFEL -PULLAT, 30 kpl

Nämä voimakkaanmakuiset, upporasvassa paistetut kikhernepyörykät mielletään usein Israelin kansallisruoaksi, vaikka ne ovat yleisiä koko Lähi-idän alueella. Falafelpullia voidaan syödä pääruokana mutta myös pitaleivän ja salaatti-tomaatti-kurkkusalaatin sekä zhugin ja tahinan kera tai niitä voidaan tarjota yhtenä osana esim. meze-tyyppistä alkupalakokonaisuutta.

175 g kuivia kikherneitä
1 kuiva vaalea leipäviipale
1 keskikokoinen sipuli
4 – 5 valkosipulin kynttä, mieltymyksesi mukaan vähemmän tai useampi kynsi
2 rkl tuoretta korianteria tai persiljaa
1 rkl kuivattua korianteria
1 rkl kuminaa
2 tl suolaa
mustapippurirouhetta tai –jauhetta
3 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
uppopaistoöljyä

  1. Laita kikherneet likoamaan edellisenä päivänä. Anna niiden liota ainakin 12 tuntia, mieluiten yli yön. 
  2. Kaada herneet siivilään ja huuhdo ne kylmällä valuvalla vedellä. Poista leipäviipaleesta kuoret ja kostuta se vedellä, anna sen liota ja purista se kuivaksi. 
  3. Laita monitoimikoneeseen herneitä ja leipää ja sekoita ne tahnaksi. Voi olla, että joudut sekoittamaan useamman erän. Laita leipä-herne -seos isoon kulhoon.
  4. Kuori sipuli, lohko se ja hienonna lohkot monitoimikoneessa. Kaavi sipuliseos huolellisesti herneseoksen joukkoon. Lisää myös jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
  5. Kuori valkosipulin kynnet ja hienonna nekin pieniksi monitoimikoneessa. Lisää sekaan korianteri ja persilja. Hienonna vielä. Voit murskata valkosipulit myös käsin ja hienontaa yrtit veitsellä.
  6. Lisää valkosipuli-persilja –seos kikherneseokseen ja sekoita hyvin.
  7. Ota kerrallaan ruokalusikallinen seosta ja muovaa siitä käsin saksanpähkinän kokoisia pyöryköitä ja laita ne uunipellille. Jos valmistat monia pullia, voit kuumentaa öljyn ja alkaa paistaa valmiita pullia. Jos haluat pyöritellä kaikki ensin valmiiksi, peitä pyörykät kelmulla ennen paistamista. Jos säilytät niitä, säilytä kylmässä. Voit myös pakastaa pyörykät ja paistaa ne myöhemmin.
  8. Kuumenna öljy kattilassa tai uppopaistoastiassa 180-asteiseksi. Laita noin neljäsosa pyöryköistä varovasti astiaan, paista ruskeiksi (noin 2 – 3 minuuttia) ja nostele valmiit pyörykät reikäkauhalla talouspaperin päälle. Pyörykät ovat kypsiä noustessaan pintaan. Mikäli pyörykät paistuvat epätasaisesti tai nousevat pintaan liian aikaisin, käännä ne.