Ruokaohjeita

Lumoava palapaisti

  • 1 kg naudan ulko- tai kulmapaistia 
  • 2 sipulia 
  • 4 porkkanaa 
  • 2 rkl öljyä 
  • ½ dl vehnäjauhoja 
  • 6–7 dl vettä
  • ½ tl suolaa 
  • ½ tl mustapippuria 
  • 3 laakerinlehteä 
  • 3 rkl tomaattipyreetä 
  • 2 tl hunajaa tai siirappia
  1. Leikkaa paisti reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja pilko sipulit. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi.
  2. Ruskista lihat öljyssä valurautapannulla muutamassa erässä ja laita ne pataan. Ripottele jokaisen lihaerän päälle jauhoja ja sekoita niin, että jauhot tarttuvat lihoihin. Huuhdo pannua paistokertojen välillä vedellä ja kaada liemi pataan. Kuullota lopuksi sipulit ja lisää nekin pataan.
  3. Mausta pata suolalla, mustapippurilla, laakerinlehdillä ja tomaattipyreellä. Lisää porkkanat. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Hauduta noin 1 t 30 min–2 t, kunnes liha on mureaa. Lisää lopuksi hunaja. Tarkista maku. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Ei yrttejä, ei valkosipulia! Mitä vähemmän aineksia padassa on, sitä tärkeämpää, että lihat ruskistaa kunnolla. Jotta liha paistuu eikä ala vain kiehua pannulla, se on hyvä ottaa huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista ja ruskistaa pienissä erissä. Pannu saa olla kunnolla kuuma. Jokaisen paistamiserän jälkeen se kannattaa huuhtaista pienellä määrällä vettä, jotta lihoista irtoavat muruset eivät jää palamaan kiinni pannuun. Samalla syntyy padan muhevanmakuinen liemi.

Porkkanat lisätään pataan reiluina kimpaleina. Näin ne voivat hyvin hautua saman ajan padassa kuin lihakin. Tomaattipyree antaa liemeen happamuutta, joka takaa, etteivät porkkanat hajoa pitkänkään kypsymisen aikana. Toki jos pidät mieluummin napakoista kuin hyvin hautuneista porkkanoista, voit lisätä ne kun kypsennysaikaa on jäljellä vajaa tunti.

Hyvä haudutuslämpötila on sellainen, että pata kiehuu aivan hiljaa poreillen. Näin sidekudospitoinen liha vähitellen pehmenee herkulliseksi.

Palapaistin koostumusta voi säädellä hyvin kypsennyksen loppuvaiheessa. Jos lientä on liikaa tai se tuntuu ohuelta, anna padan kiehua ilman kantta, jotta osa nesteestä haihtuu.

Tämä ohje on yksi versio perinteisestä palapaistista. Sellaisena se sopii myös mainiosti tuunattavaksi! Ne yrtit (timjami ja rosmariini) ja valkosipulitkin sopivat hyvin pataa maustamaan.

Reseptin lähetti: Emilia

Injeraleipä

Injera sopii gluteenittomana, sokerittomana, hiivattomana ja maidottomana monelle meistä, joiden pötsit oirehtivat helposti. Tässä etiopialaisen ja eritrealaisen injeraleivän ohje:

  • 400 g teff- tai tattarijauhoja tai molempia
  • 5,5 dl kädenlämpöistä vettä
  • 2,5 dl kivennäisvettä
  • 1,5 tl suolaa

Sekoita jauhot ja vesi kulhossa. Heitä kulhon ylle pyyhe ja jätä juuri tekeytymään 3 vrk:ksi. Kun taikinus kuplii, lisää kivennäisvesi ja suola.

Paista taikina letuiksi kuumalla pannulla öljytipassa tai kuiviltaan. Valurautapannu kestää kärtsäämisen toisin kuin teflonkapistus. Injera kotimaissa letut paistetaan vain toiselta puolen ja nostetaan jäähtymään jahka näkyvä pinta on hyytynyt. 

Letut maistuvat päällysteiden kera suomalaisittain kuten leivät yleensä, mutta alkuperäiskäyttäjät tekevät sen avulla haarukasta työttömän. Letusta napataan suun kokoinen pala, jonka sisään kietaistaan muuta ruokaa. Linssimuhennosta, höyrytettyjä kasviksia, salaattia, lihapataa, inkiväärikanaa, soossia – mitä vain kattilasta löytyy. Ja ääntä kohti. 

Kokeilepa huviksesi, tulisiko letuista vaihtelua crepes-kääröille. Levitä letuille
suolaisen tai makean juustokakun täytettä, rullaa ja laita hyytymään. Vinkki: smetana + piparjuurijuusto + punasipulikuutiot + maustekurkkukuutiot + savukala. 

Teff maistuu hieman miedolle ruisleivälle, tattari taas vahvalle… tattarille. Makeille täytteille pelkkä teff on tattaria sopivampi.

Hiivan avulla juurrutettu taikina on paistovalmista jo seuraavana päivänä. Sen voi kohottaa leivinjauheella tai soodalla. Netissä lisätietoa eri variaatioista.

Reseptin lähetti: Satu

Rachelin helpot sämpylät

  • 5 dl kädenlämpöistä vettä 
  • 1 dl maitoa 
  • 25 g hiivaa (1/2 pakettia) 
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl hunajaa 
  • 12 1/2 dl vehnäjauhoja 
  • vehnäjauhoja leipomiseen
  1. Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.
  2. Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.
  3. Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
  4. Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.
  5. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
  6. Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.
  7. Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.
  8. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

Reseptin lähetti: Teemu

Helppo marjapaistos

Levitä uunivuoan pohjalle 2-4 cm kerros valitsemiasi täysjyvämuroja tai -hiutaleita. Voit myös murentaa korppuja, pikkuleipiä tms. sekaan. Kaada pohjalle tilkka vettä kostutukseksi. Levitä näiden päälle ainakin 2 cm kerros makeuttamattomia marjoja tai omenaa tai muuta haluamaasi hedelmää. Paista 175 C asteisessa uunissa 45 min, mielellään kansi päällä. Kun paistos on jäähtynyt alle 42 C-asteiseksi, makeuta paistoksen ylin eli marja- tai hedelmäkerros sopivalla määrällä hunajaa. Jos hunaja on liian sakeaa levitettäväksi, sekoita siihen hieman alle 42 C -asteista vettä. Voit vielä pistellä haarukalla, että makeus leviää koko päällyskerrokseen. On tärkeää, että hunaja ei kuumene yli 42 C asteen, jotta sen bioaktiiviset aineet säilyvät.

Paistos sopii jälkiruokana tai kahvin kanssa tarjottavaksi vaniljakastikkeen tai jäätekön kanssa.

Sirkku-Liisa

HotPot

Syöjien määrän mukaan

  • Parsakaalta
  • Kukkakaalta
  • Jäävuorisalaattia
  • Kiinankaalta
  • Punakaalta
  • Tofua (soijajuustoa)
  • kiinteitä perunoita
  • porkkanaa
  • Ohuita riisinuudeleita
  • jäisestä lampaanlihasta leikatttuja ohuita suikaleita

Myös muita nopeasti kypsyviä kasviksia, lihaa, kalaa tms. voidaan leikata tarjolle tarpeen mukaan.

  • Keittämiseen maustekastike
  • kevätsipulia ja tähtianista
  • 3 kokonaista valkosipulia
  • 2rkl öljyä
  • seesamiementahnaa 3 ruokalusikallista
  • 1tl sitruunanmehua
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria

Maustekastikeita voi olla muitakin, kunhan siihen voidaan dipata hieman (ei upottaa) suupaloja…

Maustekastikkeen valmistus

Pane kokonaiset valkosipulit uunipelille leivinpaperin päälle.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia välillä käännellen
Anna valkosipulien jäähtyä hieman ennen kuorimista. Irrota
valkosipulin kynnet kannasta ja purista kuoresta pehmennyt
valkosipuli kulhoon. Lisää öljy ja soseuta sauvasekoittimella
tasaiseksi. Sekoita jäähtyneeseen seokseen sesamsiementahna.
Mausta sitruunanmehulla, suolalla ja mustapippurilla. 

Annosten valmistus

Leikkaa kaikki kasvikset pieniksi suupaloiksi, peruna, porkkana ja
TOFU ohuiksi viipaleiksi. Noodelit voi myös panna tarjolle vedessä
huuhdeltuna, jolloin se hieman pehmenee. Jokainen aines tarjolle
omassa kulhossaan/lautasella..

Pane pari tähtianista ja viiden cm mittainen pala vedessä huuhdeltua
kevätsipulia kattilaan ja kaada päälle kiehuvaa vettä niin paljon, että
pohja jää n. 10 cm pinnan alle (ei muuten tärkeä,  mutta kasvisten on
mahduttava kypsymään vedessä, eikä maku saa jäädä liian laimeaksi).
Kuumenna kattilaa niin, että se pysyy koko ruokailun ajan kiehuvan
kuumana. Vettä voi lisätä tarpeen mukaan.

Kutsu ruokailijat syömään, kun vesi on kiehunut parin minuutin ajan.
Kukin syöjä voi lisätä haluamiaan aineksia kattilaan, kuitenkin niin että
TOFU, perunat ja porkkana vaativat pidemmän keittoajan, ja noodelit
imevät itseensä viimeisetkin maut, joten voidaan aloittaa pitkää kypsennystä vaativilla aineksilla ja lopettaa noodeleilla. Muita kasviksia ja lampaan lihan suikaleita voi lisätä kattilaan missä välissä tahansa. Jos lampaanliha on saatu leikattua jäisenä hyvin ohuiksi viipaleiksi, se on kypsää melkein heti kuumaan veteen joutuessaan. 

Annoksia kattilasta saa nostaa aikaisintaa, kun lisäyksen jälkeen vesi on jälleen kiehuvan kuumaa. Nostaminen on helpointa reikäkauhalla. Maustekastiketta voi olla tarjolla syöjien omilla lautasilla tai pienissä lautasten päällä olevissa dippaus astioissa, ja jokainen voi dipata annospalansa siihen maun mukaan.

Juotavaksi suosittelen pelkkää vettä, mutta muitakin mietoja makuja voi
olla tarjolla.


Lähettäjä: Esa Haapaniemi

ZHUG jemeniläinen yrttikastike

2,15 dl

Zhug on voimakas yrttikastike pepperoni pyreestä, jota Jemenin juutalaisten keittiö käyttää runsaasti ruoan valmistuksessa. Se on harvinaisen tulinen ja siksi sitä ei käytetä kerralla paljoakaan. Zhug-kastiketta voidaan käyttää keitoissa tai muhennoksissa tai jos halutaan tehdä jokin kasvisruokalajiseos maistumaan pikantin kirpeältä. Lisäksi sillä voi maustaa pita-leivän, kebabin tai falafel-pyörykät tai –pihvit. Pepperonina voi käyttää maun mukaan punaista tai vihreää pepperonia.

5 – 6 tuoretta pepperonia
3 – 4 valkosipulin kynttä
¾ tl suolaa
1 tl mustapippuria jauhettuna
¼ tl jauhettua kardemummaa

  1. Laita hansikkaat käteen ja poista pepperonien sisustaa ja siemeniä (siemenet tekisivät kastikkeesta vieläkin voimakkaamman). 
  2. Laita pepperoni ja kuoritut valkosipulinkynnet tehosekoittajaan ja hienonna ne. Seoksen tulee olla kiinteää ja tasalaatuista. 
  3. Lisää 1 – 2 rkl vettä ja loput mausteista ja sekoita edelleen tehosekoittajassa. Sekoita ainekset läpikotaisin. 
  4. Lusikoi seos lasipurkkiin. Lorauta hieman oliiviöljyä seoksen pinnalle. Zhug-kastike säilyy viikon jääkaapissa hyvin suljetussa lasipurkissa.

Sitruunafalafelit

1 kpl sipulia
2 kpl valkosipulinkynttä
1 tlk keitettyjä kikherneitä
4 rkl tahinia
1 rkl öljyä
1 kpl sitruunan kuorta
1 kpl sitruunan mehua
1 kpl kananmunaa
1 kpl korianteriruukkua tai persiljaruukkua
3/4 dl korppujauhoja
1 tl suolaa
1 tl fariinisokeria
Paistamiseen auringonkukkaöljyä tai rypsiöljyä

  1. Kuori ja hienonna sipulit.
  2. Jauha kikherneet monitoimikoneessa tai tehosekoittajassa karkeahkosti.
  3. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi.
  4. Muotoile taikinasta lihapullaa pienempiä palleroita.
  5. Uppopaista pullat kuumassa öljyssä kauniin ruskeiksi. Paistoaika on vain minuutti-pari.
  6. Valuta talouspaperilla päällystetyllä lautasella.
  7. Tarjoa salaatin ja jogurtti-fetakastikkeen kanssa.

TSORBA – lihaklimppikeitto viidelle

Keitto

1 porkkana
1 purjosipuli
1 selleri
1 persiljanjuuri
60 g tomaattipyreetä 
suolaa 
mustapippuria maun mukaan

Lihaklimpit

800 g naudan jauhelihaa
1 kananmunaa
100 g riisiä
suolaa 
pippuria maun mukaan

  1. Keitä muna kovaksi ja riisit kypsiksi.
  2. Pese, kuori ja suikaloi juurekset ja purjo ohuiksi suikaleiksi. Laita ne kiehumaan kattilaan, jossa on 2 litraa vettä. 
  3. Kuori ja hienonna muna. Lisää keitetty riisi ja hienonnettu muna raakaan jauhettuun lihaan. 
  4. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla ja sekoita hyvin. 
  5. Pyörittele seoksesta pullia. Laita ne kattilaan kasvisten joukkoon.
  6. Lisää vielä tomaattipyree tai -murska.
  7. Mausta keitto makusi mukaan suolalla ja pippurilla. Keitä kunnes klimpit ovat kypsiä.
  8. Ennen tarjolle vientiä kiehauta keitto.

Makaronikugen

vuoka 23*23cm

Tämä on perinteinen shabatin makaroni kugelin eli makaroni vanukkaan tai laatikon ohje, johon perinteisesti on käytetty rusinoita, mutta yhtä hyvin niiden tilalla voi käyttää esim. karpaloita.

115 g maustamatonta tuorejuustoa
450-500 g vahvempaa tuorejuustoa tai raejuustoa
5.7 dl hapankermaa, kermaviiliä tai Creme Fraiche´
5 kpl isoa kananmunaa
1,25 dl raesokeria
1,25 dl vähäsuolaista, sulatettua voita, jaettuna 2 yhtä suureen osaan.
½ tl muskottipähkinää
450-500 g leveitä, isoja munanuudeleita keitettynä
2,5 dl kuivattuja karpaloita tai rusinoita
5 dl maissihiutaleita muruina

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele uunivuoka.
  2. Laita kulhoon (ei uunivuokaan) yhtä aikaa notkistettu tai juokseva kermajuusto ja tuorejuusto tai raejuusto ja hapankerma. Sekoita sähkövatkaimella kunnes seos on hyvin yhtenäinen. 
  3. Lisää munat yksitellen ja sekoita ne hyvin. Lisää 0,6 dl sokeria ja 0, 6 dl sulatettua voita ja muskottipähkinä. Kääntele hellävaroin joukkoon keitetty makaroni ja karpalot tai rusinat. Kaada seos uunivuokaan ja laita odottamaan.
  4. Tee pienessä kulhossa seos maissihiutalemuruista ja jäljellä olevasta sokerista ja voisulasta. Sekoita päällysteseokseksi. Peitä kugel päällysteseoksella.
  5. Paista vuokaa n. 1 tunti tai kunne päällyste on kullan ruskeaa ja täyte on alkanut kuplia. 
  6. Tarjoile lämpimänä tai jäähtyneenä.

Vihje: Tämä yksinkertainen ja helppo ruoka voidaan valmistaa myös riisitä, punajuuresta tai perunasta.

SCHAV – suolaheinä tai pinaattikeitto

8 hengelle

Schav on venäläinen, hapan kylmänä tarjoiltava suolaheinäkeitto. Suolaheinää ei meillä kasvateta puutarhassa ja harvemmin sitä voi löytää keittoon tarvittavaa määrää luonnosta, mutta tilalle käyvät tuoreet, nuoret pinaatinlehdet. Jos saa käsiinsä suolaheinää, voi keittoa tarjota shavuotin ruokana, koska keväällä suolaheinissä on vähemmän happoa. Suolaheinän kerääminen vaikka useammastakin paikasta on kuitenkin vaivan arvoinen kokemus.

500 g suolaheinää tai nuoria pinaatin lehtiä
1 kimppu vesikrasseja
1 sipuli
1 lehtisellerin varsi
2 l kasvislientä
1 sitruunan mehu
2 – 3 rkl sokeria
suolaa
mustapippurirouhetta

Koristeluun tuoretta tilliä ja hapankermaa

  1. Leikkaa suolaheinän tai pinaatin lehdet karkeaksi rouheeksi, hienonna vesikrassi, leikkaa lehtisellerin varsi pieniksi paloiksi, kuori ja pilko sipuli pienehköiksi kuutioiksi. 
  2. Purista sitruunoista mehu, raasta niiden kuoret ja ota ne talteen.
  3. Laita suolaheinä- tai pinaattirouhe, vesikrassit, sipulisilppu ja selleripalat isoon kattilaan ja kaada päälle kasvisliemi tai vesi. Anna kiehua noin 20 minuuttia kattilan puoleksi peittävän kannen alla, kunnes vesikrassi on pehmeää. 
  4. Anna kasvisten jäähtyä hetki, kaada ne lävikköön ja kaada keitinvesi kattilaan uudelleen. 
  5. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella ja laita ne takaisin keitinveteensä.
  6. Lisää sitruunan mehu ja raastetut kuoret.
  7. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Tarkista maku.
  8. Kaada sosekeitto lasi- tai posliinikulhoon ja laita se kylmään tilaan viilenemään ja odottamaan tarjoilua vähintään 3 – 4 tunniksi. 
  9. Tarjoile schav kylmänä alkukeittona tarjoilukulhosta. Koristele ennen tarjoilua.