Kirja-esittely: Juhlasta juhlaan

Hankin tuoreeltaan juuri ilmestyneen Petri Hallan kirjoittaman kirjan “Kosher on enemmän kuin ruoka, osa 2: Juhlasta juhlaan” (ISBN 978-952-93-2134-6). Juutalaisesta kulttuurista ja perinteistä kiinnostuneena kirja tuntui juuri minulle tehdyltä. Haluan myös löytää uskon alkuperäisiä juuria, joten tutustuminen juutalaiseen kulttuuriin ja kosher ruokavalioon on lähellä sydäntä.

Vastasiko pieni kirja sitten suuria toiveitani? Kertoiko se havainnollisesti miten kosher ruokavaliota voi noudattaa suomalaisessa keittiössä ja kuina juutalaisia juhlia vietetään, niin kuin takakannessa ja mainoslauseissa luvataan?

Lyhyesti vastattaessa, niin kyllä. Teos on juuri sitä mitä nimi antaa ymmärtää, se on laajuudeltaan sopiva mutta mukavan kokoinen, mutta suuri kulttuurikirja, joka tosiaan on opas myös uskonnon alkuperäisille juurille. Ainakin asioista kiinnostuneille ja Israelissa matkaaville, joita suomessa kyllä riittää. Mielestäni kirjan lukeminen tulisi olla perusvaatimus jokaiselle asioiden taustoja ajattelevalle tai sellaiseksi aikovalle, ja muillekin se on vähintään suositeltavaa.

Parasta
 Parasta kirjassa on mielestäni se, että se ihan oikeasti kertoo asiat helppotajuisesti. Se ei siis siinä mielessä ole tippaakaan akateeminen, jolla tässä yhteydessä tarkoitan sitä, että itse asia ja homman juju pyritään hautaamaan monimutkaiseen termistöön ja kielenkäyttöön, jolla pyritään täydelliseen tieteelliseen tarkkuuteen selkeyden kustannuksella. Kirja on pullollaan hyviä käytännön vinkkejä, hyödyllisiä faktoja ja mielenkiintoisia tiedonjyväsiä joiden metsästämisestä tulee kaltaiselleni tavalliselle tallaajalle pää kipeäksi. Kirjan luettuaan ymmärtää myös miten ja mistä asioista löytyy lisää tietoa.

Rakenne 
Kirja on jaettu selkeisiin kappaleisiin, kuten “ruokaohjeita” jossa tietysti puhutaan erityisesti herkullisista ruuista, sillä hyvä ruoka on oleellinen osa juutalaista juhlintaa. Tämä kappale on mielestäni kirjan ydin ja se on samalla myös ohje edellä kirjoitetun käytäntöön tuomisessa.

Juhlille on ansaitusti oma kappaleensa, kuten myös siirtymäriiteille ja ruokalistan oikealle rakentamiselle, viinien juomajärjestyksestä puhumattakaan.

Lopuksi Kirjan hinta on ostopaikasta riippuen 30-35 euron paikkeilla, jolla hinnalla uskallan suositella sitä joka talouteen, jopa siihen johon olen juuri menossa tupaantuliaisiin. Kirjan hankkimalla ja/tai lukemalla voi tehdä monia pieniä toimia juutalaisen kulttuurin ja kosher -ruokavalion ymmärtämiseksi. Nyt kun olen lukenut ja arvostellut tämän toisen osan, alan lukemaan kirjasarjan ensimmäistä osaa “Eedenin anti omassa keittiössä”.

Kirjan tekniset tiedot

Kovakantinen, lankasidottu
Koko 165×240 mm (leveys x korkeus)
Laajuus 160 sivua
4/4-paino G-Print 115 g/m2
Kansi 4/4-paino + matta laminointi,
gloss 130 g/m2 kannen pahvi 1.9 mm
Selän paksuus 13 mm, pyöreä selkä
Paino 492 g

International Standard Book Number

Teos: Juhlasta juhlaan
Sarja: Kosher on enemmän kuin ruoka
Julkaisu 18.10.2013
ISBN 978-952-93-2134-6
Kirjastoluokka: 682
YSA-asiasanaston luokat: 24 ja 53

Tässä kirjasarjan toisessa osassa kerrotaan raamatullisten ja juutalaisten juhlien perinteestä ja siitä millaisia ruokia, kasveja ja tervehdyksiä juhliin perinteisesti liittyy. Kirjassa tuodaan esille myös juutalaiset siirtymäriitit ja kerrotaan muun muassa miten esim. Klezmer musiikki perinteisesti liittynyt juutalaisiin häihin.

Ruuan käsittelystä ja kypsentämisestä on siirrytty kertomaan kuinka voit laatia hyvän menun ja miten päädyt valitsemaan tilanteeseen sopivat oikeat ruokajuomat. Kirjassa myös kerrotaan mikä on aterian miellyttävä loppuhuipennus ja se missä välissä on kohteliasta pitää kiitospuhe isäntäväelle.