kuudelle

Tämä Romanian juutalaisten erikoisuus on peräisin keskiajalta. Parhaan ja maukkaimman ruuan saat nuorista artisokista, joihin ei ole vielä kasvanut heinämaisia osia. Voit valmistaa ruoan myös vanhemmista artisokista, mutta poista niistä ensin kovat lehdet ja vihneet sekä leikkaa varsi pois.

2 – 3 sitruunan mehu
12 pientä, nuorta artisokkaa
1 ¼ dl oliiviöljyä
45 g tuoretta persiljaa
15 g tuoreita basilikan lehtiä
suolaa
mustapippurirouhetta
8 – 10 valkosipulin kynttä
90 g matsajauhoja

paistamiseen oliiviöljyä
koristeluun tuoretta persiljaa tai tuoreita basilikan lehtiä

  1. Purista sitruunoista mehu ja kaada se isoon kulhoon.
  2. Lisää kulhoon vettä niin, että se on puolillaan. 
  3. Poista artisokista kaikki kuivat, uloimmat lehdet. Jos on tarpeen, leikkaa pois myös pää terävällä veitsellä. 
  4. Kuori varret ja leikkaa ne noin 5 cm:n pituisiksi paloiksi. 
  5. Laita artisokkapalat kulhoon sitruunaveteen. Näin estetään niiden tummuminen.
  6. Silppua persilja ja basilikan lehdet. Kuori valkosipulin kynnet ja murskaa ne. Sekoita pienessä kulhossa oliiviöljy, persilja- ja basilikasilppu, valkosipulimurska, suola ja pippuri. 
  7. Laita matsajauhot syvälle lautaselle artisokanlehtien leivitystä varten. 
  8. Kuivaa artisokat hyvin talouspaperilla ja levitä ne leikkuulaudalle. Nuiji ne, jotta lehdet aukeavat. Laita lusikalla oliiviöljymausteseosta hieman kullekin artisokan lehdelle. Kieritä artisokan lehdet matsajauhoissa. 
  9. Kuumenna noin 3 ml oliiviöljyä isossa kattilassa tai valurautapannulla ei kuitenkaan kovin korkealla lämmöllä. Laita leivitetyt artisokan lehdet kuumalle pannulle, peitä kannella ja paista noin puoli tuntia alhaisella lämmöllä, kunnes ne ovat kypsiä ja kullanruskeita.

Tarjoile lämpiminä. Pirskota tarjolle vietäessä lehtien päälle hieman paistolientä tai oliiviöljyä ja koristele tuorein persiljan oksin tai basilikan lehdin.


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *