30 kpl

Nämä voimakkaanmakuiset, upporasvassa paistetut kikhernepyörykät mielletään usein Israelin kansallisruoaksi, vaikka ne ovat yleisiä koko Lähi-idän alueella. Falafelpullia voidaan syödä pääruokana mutta myös pitaleivän ja salaatti-tomaatti-kurkkusalaatin sekä zhugin ja tahinan kera tai niitä voidaan tarjota yhtenä osana esim. meze-tyyppistä alkupalakokonaisuutta.

175 g kuivia kikherneitä
1 kuiva vaalea leipäviipale
1 keskikokoinen sipuli
4 – 5 valkosipulin kynttä, mieltymyksesi mukaan vähemmän tai useampi kynsi
2 rkl tuoretta korianteria tai persiljaa
1 rkl kuivattua korianteria
1 rkl kuminaa
2 tl suolaa
mustapippurirouhetta tai –jauhetta
3 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
uppopaistoöljyä

  1. Laita kikherneet likoamaan edellisenä päivänä. Anna niiden liota ainakin 12 tuntia, mieluiten yli yön. 
  2. Kaada herneet siivilään ja huuhdo ne kylmällä valuvalla vedellä. Poista leipäviipaleesta kuoret ja kostuta se vedellä, anna sen liota ja purista se kuivaksi. 
  3. Laita monitoimikoneeseen herneitä ja leipää ja sekoita ne tahnaksi. Voi olla, että joudut sekoittamaan useamman erän. Laita leipä-herne -seos isoon kulhoon.
  4. Kuori sipuli, lohko se ja hienonna lohkot monitoimikoneessa. Kaavi sipuliseos huolellisesti herneseoksen joukkoon. Lisää myös jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
  5. Kuori valkosipulin kynnet ja hienonna nekin pieniksi monitoimikoneessa. Lisää sekaan korianteri ja persilja. Hienonna vielä. Voit murskata valkosipulit myös käsin ja hienontaa yrtit veitsellä.
  6. Lisää valkosipuli-persilja –seos kikherneseokseen ja sekoita hyvin.
  7. Ota kerrallaan ruokalusikallinen seosta ja muovaa siitä käsin saksanpähkinän kokoisia pyöryköitä ja laita ne uunipellille. Jos valmistat monia pullia, voit kuumentaa öljyn ja alkaa paistaa valmiita pullia. Jos haluat pyöritellä kaikki ensin valmiiksi, peitä pyörykät kelmulla ennen paistamista. Jos säilytät niitä, säilytä kylmässä. Voit myös pakastaa pyörykät ja paistaa ne myöhemmin.
  8. Kuumenna öljy kattilassa tai uppopaistoastiassa 180-asteiseksi. Laita noin neljäsosa pyöryköistä varovasti astiaan, paista ruskeiksi (noin 2 – 3 minuuttia) ja nostele valmiit pyörykät reikäkauhalla talouspaperin päälle. Pyörykät ovat kypsiä noustessaan pintaan. Mikäli pyörykät paistuvat epätasaisesti tai nousevat pintaan liian aikaisin, käännä ne.

0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *