Valikko Sulje

Injeraleipä

Injera sopii gluteenittomana, sokerittomana, hiivattomana ja maidottomana monelle meistä, joiden pötsit oirehtivat helposti. Tässä etiopialaisen ja eritrealaisen injeraleivän ohje:

  • 400 g teff- tai tattarijauhoja tai molempia
  • 5,5 dl kädenlämpöistä vettä
  • 2,5 dl kivennäisvettä
  • 1,5 tl suolaa

Sekoita jauhot ja vesi kulhossa. Heitä kulhon ylle pyyhe ja jätä juuri tekeytymään 3 vrk:ksi. Kun taikinus kuplii, lisää kivennäisvesi ja suola.

Paista taikina letuiksi kuumalla pannulla öljytipassa tai kuiviltaan. Valurautapannu kestää kärtsäämisen toisin kuin teflonkapistus. Injera kotimaissa letut paistetaan vain toiselta puolen ja nostetaan jäähtymään jahka näkyvä pinta on hyytynyt. 

Letut maistuvat päällysteiden kera suomalaisittain kuten leivät yleensä, mutta alkuperäiskäyttäjät tekevät sen avulla haarukasta työttömän. Letusta napataan suun kokoinen pala, jonka sisään kietaistaan muuta ruokaa. Linssimuhennosta, höyrytettyjä kasviksia, salaattia, lihapataa, inkiväärikanaa, soossia – mitä vain kattilasta löytyy. Ja ääntä kohti. 

Kokeilepa huviksesi, tulisiko letuista vaihtelua crepes-kääröille. Levitä letuille
suolaisen tai makean juustokakun täytettä, rullaa ja laita hyytymään. Vinkki: smetana + piparjuurijuusto + punasipulikuutiot + maustekurkkukuutiot + savukala. 

Teff maistuu hieman miedolle ruisleivälle, tattari taas vahvalle… tattarille. Makeille täytteille pelkkä teff on tattaria sopivampi.

Hiivan avulla juurrutettu taikina on paistovalmista jo seuraavana päivänä. Sen voi kohottaa leivinjauheella tai soodalla. Netissä lisätietoa eri variaatioista.

Reseptin lähetti: Satu