8 hengelle
Schav on venäläinen, hapan kylmänä tarjoiltava suolaheinäkeitto. Suolaheinää ei meillä kasvateta puutarhassa ja harvemmin sitä voi löytää keittoon tarvittavaa määrää luonnosta, mutta tilalle käyvät tuoreet, nuoret pinaatinlehdet. Jos saa käsiinsä suolaheinää, voi keittoa tarjota shavuotin ruokana, koska keväällä suolaheinissä on vähemmän happoa. Suolaheinän kerääminen vaikka useammastakin paikasta on kuitenkin vaivan arvoinen kokemus.
500 g suolaheinää tai nuoria pinaatin lehtiä
1 kimppu vesikrasseja
1 sipuli
1 lehtisellerin varsi
2 l kasvislientä
1 sitruunan mehu
2 – 3 rkl sokeria
suolaa
mustapippurirouhetta
Koristeluun tuoretta tilliä ja hapankermaa
- Leikkaa suolaheinän tai pinaatin lehdet karkeaksi rouheeksi, hienonna vesikrassi, leikkaa lehtisellerin varsi pieniksi paloiksi, kuori ja pilko sipuli pienehköiksi kuutioiksi.
- Purista sitruunoista mehu, raasta niiden kuoret ja ota ne talteen.
- Laita suolaheinä- tai pinaattirouhe, vesikrassit, sipulisilppu ja selleripalat isoon kattilaan ja kaada päälle kasvisliemi tai vesi. Anna kiehua noin 20 minuuttia kattilan puoleksi peittävän kannen alla, kunnes vesikrassi on pehmeää.
- Anna kasvisten jäähtyä hetki, kaada ne lävikköön ja kaada keitinvesi kattilaan uudelleen.
- Soseuta kasvikset sauvasekoittimella ja laita ne takaisin keitinveteensä.
- Lisää sitruunan mehu ja raastetut kuoret.
- Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Tarkista maku.
- Kaada sosekeitto lasi- tai posliinikulhoon ja laita se kylmään tilaan viilenemään ja odottamaan tarjoilua vähintään 3 – 4 tunniksi.
- Tarjoile schav kylmänä alkukeittona tarjoilukulhosta. Koristele ennen tarjoilua.