vuoka 23*23cm
Tämä on perinteinen shabatin makaroni kugelin eli makaroni vanukkaan tai laatikon ohje, johon perinteisesti on käytetty rusinoita, mutta yhtä hyvin niiden tilalla voi käyttää esim. karpaloita.
115 g maustamatonta tuorejuustoa
450-500 g vahvempaa tuorejuustoa tai raejuustoa
5.7 dl hapankermaa, kermaviiliä tai Creme Fraiche´
5 kpl isoa kananmunaa
1,25 dl raesokeria
1,25 dl vähäsuolaista, sulatettua voita, jaettuna 2 yhtä suureen osaan.
½ tl muskottipähkinää
450-500 g leveitä, isoja munanuudeleita keitettynä
2,5 dl kuivattuja karpaloita tai rusinoita
5 dl maissihiutaleita muruina
- Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele uunivuoka.
- Laita kulhoon (ei uunivuokaan) yhtä aikaa notkistettu tai juokseva kermajuusto ja tuorejuusto tai raejuusto ja hapankerma. Sekoita sähkövatkaimella kunnes seos on hyvin yhtenäinen.
- Lisää munat yksitellen ja sekoita ne hyvin. Lisää 0,6 dl sokeria ja 0, 6 dl sulatettua voita ja muskottipähkinä. Kääntele hellävaroin joukkoon keitetty makaroni ja karpalot tai rusinat. Kaada seos uunivuokaan ja laita odottamaan.
- Tee pienessä kulhossa seos maissihiutalemuruista ja jäljellä olevasta sokerista ja voisulasta. Sekoita päällysteseokseksi. Peitä kugel päällysteseoksella.
- Paista vuokaa n. 1 tunti tai kunne päällyste on kullan ruskeaa ja täyte on alkanut kuplia.
- Tarjoile lämpimänä tai jäähtyneenä.
Vihje: Tämä yksinkertainen ja helppo ruoka voidaan valmistaa myös riisitä, punajuuresta tai perunasta.