Viinilehtikääryleet ovat Lähi-idässä ja Välimeren alueella suosittu herkku, joka sisältää riisiä, vihanneksia ja mausteita rullattuna viinilehtiin. Tässä on yksinkertainen ohje viinilehtikääryleiden valmistamiseen:
Ainekset:
- noin 40 viinilehteä (pakaste tai säilötty)
- 1 1/2 dl pitkäjyväistä riisiä
- 1/2 dl oliiviöljyä
- 1 sipuli, hienonnettuna
- 2 valkosipulin kynttä, murskattuna
- 2 rkl tomaattipyrettä
- 1 rkl kuivattua minttua
- 1 rkl kuivattua tilliä
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- 2-3 dl kasvislientä tai vettä
Ohjeet:
- Liota viinilehtiä vedessä noin 30 minuutin ajan, jotta ne pehmenevät.
- Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä.
- Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla. Lisää sipuli ja valkosipuli, ja paista kunnes ne ovat pehmenneet.
- Lisää tomaattipyree, minttu ja tilli, ja jatka paistamista vielä muutaman minuutin ajan.
- Lisää riisi pannulle ja sekoita hyvin.
- Mausta seos suolalla ja mustapippurilla maun mukaan.
- Aseta noin 1 rkl riisiseosta viinilehden keskelle, taita lehden reunat sisään ja rullaa se tiukaksi kääryleeksi.
- Jatka samalla tavalla kunnes kaikki riisiseos on käytetty.
- Aseta viinilehtikääryleet pannulle tai uunivuokaan, ja kaada päälle kasvislientä tai vettä niin, että ne peittyvät juuri ja juuri.
- Kuumenna kääryleitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat kypsiä.
Viinilehtikääryleet ovat herkullinen ja terveellinen ruoka, joka sopii hyvin esimerkiksi meze-aterian osaksi. Ne ovat myös helppoja valmistaa etukäteen ja tarjoilla vieraille. Tarjoile kääryleet esimerkiksi jogurttikastikkeen ja leivän kanssa.