Parashat Lech-Lecha kertoo Abramin matkasta, jossa Jumala kutsuu häntä jättämään kotinsa ja lähtemään uuteen maahan. Viikonlopun kosher illallisella Parashat Lech-Lecha -teemalla voisi olla seuraavat ruokalajit:
Alkuruoka: Falafelit jogurttikastikkeessa. Falafelit ovat Lähi-idän ruokakulttuurin klassikko, ja ne symboloivat uutta alkua ja matkaa kohti tuntematonta.
Pääruoka: Lammasta ja juureksia. Lammas on tärkeä osa Lähi-idän keittiötä, ja se edustaa Tooran uhreja. Juurekset symboloivat maan hedelmällisyyttä ja uutta elämää.
Jälkiruoka: Omenapiirakka. Omenat ovat tärkeä hedelmä juutalaisessa perinteessä, ja ne symboloivat tietoa ja hyvyyttä.
Valmistusohjeet:
Falafelit jogurttikastikkeessa
- 2 dl kuivattuja kikherneitä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 tl korianterinsiemeniä
- 1 tl juustokuminaa
- 1/2 tl paprikajauhetta
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 1/2 tl leivinjauhetta
- 1/2 dl jauhoja
- öljyä paistamiseen
- 2 dl kreikkalaista jogurttia
- 1/2 tl suolaa
- 1 valkosipulinkynsi
- tuoretta minttua
Valmistusohjeet:
- Laita kikherneet likoamaan yön yli runsaassa vedessä.
- Huuhtele kikherneet ja laita ne tehosekoittimeen.
- Lisää sipuli, valkosipulinkynnet, korianterinsiemenet, juustokumina, paprikajauhe, suola, mustapippuri, leivinjauhe ja jauhot tehosekoittimeen.
- Sekoita, kunnes seos on tasaista.
- Laita seos kulhoon ja anna sen levätä jääkaapissa noin tunti.
- Kuumenna öljy pannulla.
- Muotoile falafelit kädellä ja paista niitä öljyssä, kunnes ne ovat kullanruskeita.
- Sekoita jogurtti, suola, valkosipulinkynsi ja tuore minttu kulhossa.
- Tarjoile falafelit jogurttikastikkeen kanssa.
Lammasta ja juureksia
- 500 g lampaanpaistia
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 porkkanaa
- 2 palsternakkaa
- 1 nauris
- 1/2 tl kuivattua tinjamia
- 1/2 tl rosmariinia
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 dl vettä
Valmistusohjeet:
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet.
- Kuori ja pilko porkkanat, palsternakat ja nauris.
- Hiero lampaanpaisti suolalla ja pippurilla.
- Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista lampaanpaistia molemmin puolin, kunnes se on kullanruskea.
- Siirrä lampaanpaisti uunivuokaan.
- Lisää pannulle sipulit ja valkosipulinkynnet, ja kuullota niitä noin minuutti.
- Lisää pannulle porkkanat, palsternakat, nauris, timjami, rosmariini, suola ja mustapippuri.
- Kuullota kasviksia pari minuuttia.
- Kaada kasvikset lampaanpaistin päälle uunivuokaan.
- Lisää vuokaan 2 dl vettä.
- Peitä vuoka foliolla ja laita uuniin noin 1,5 tunniksi.
- Poista folio ja jatka paistamista noin 30 minuuttia, kunnes liha on kypsää ja kasvikset ovat pehmeitä.
Omenapiirakka
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1/2 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 1 dl voita
- 2 rkl kylmää vettä
- 2 omenaa
- 1/2 dl sokeria
- 1/2 tl kanelia
- 1/2 tl vaniljasokeria
Valmistusohjeet:
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Sekoita kulhossa vehnäjauhot, suola ja sokeri.
- Nypi voi jauhoseoksen joukkoon, kunnes seos muistuttaa muruja.
- Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
- Kauli taikina jauhotetulla alustalla.
- Aseta taikina piirakkavuokaan.
- Kuori ja pilko omenat.
- Sekoita sokeri, kaneli ja vaniljasokeri kulhossa.
- Lisää omenapalat ja sekoita hyvin.
- Levitä omenat tasaisesti piirakkapohjan päälle.
- Paista piirakkaa uunissa noin 30-35 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kullanruskea.
Tämä Parashat Lech-Lecha -teemainen viikonlopun kosher illallinen tarjoaa herkullisia ja symbolisia ruokalajeja, jotka edustavat Tooran tärkeitä opetuksia. Se on täydellinen tapa viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa ja nauttia maukkaasta illallisesta.