Valikko Sulje

Parashat Lech-Lecha Menu

Parashat Lech-Lecha kertoo Abramin matkasta, jossa Jumala kutsuu häntä jättämään kotinsa ja lähtemään uuteen maahan. Viikonlopun kosher illallisella Parashat Lech-Lecha -teemalla voisi olla seuraavat ruokalajit:

Alkuruoka: Falafelit jogurttikastikkeessa. Falafelit ovat Lähi-idän ruokakulttuurin klassikko, ja ne symboloivat uutta alkua ja matkaa kohti tuntematonta.

Pääruoka: Lammasta ja juureksia. Lammas on tärkeä osa Lähi-idän keittiötä, ja se edustaa Tooran uhreja. Juurekset symboloivat maan hedelmällisyyttä ja uutta elämää.

Jälkiruoka: Omenapiirakka. Omenat ovat tärkeä hedelmä juutalaisessa perinteessä, ja ne symboloivat tietoa ja hyvyyttä.

Valmistusohjeet:

Falafelit jogurttikastikkeessa

  • 2 dl kuivattuja kikherneitä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl korianterinsiemeniä
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1/2 tl paprikajauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 dl jauhoja
  • öljyä paistamiseen
  • 2 dl kreikkalaista jogurttia
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • tuoretta minttua

Valmistusohjeet:

  1. Laita kikherneet likoamaan yön yli runsaassa vedessä.
  2. Huuhtele kikherneet ja laita ne tehosekoittimeen.
  3. Lisää sipuli, valkosipulinkynnet, korianterinsiemenet, juustokumina, paprikajauhe, suola, mustapippuri, leivinjauhe ja jauhot tehosekoittimeen.
  4. Sekoita, kunnes seos on tasaista.
  5. Laita seos kulhoon ja anna sen levätä jääkaapissa noin tunti.
  6. Kuumenna öljy pannulla.
  7. Muotoile falafelit kädellä ja paista niitä öljyssä, kunnes ne ovat kullanruskeita.
  8. Sekoita jogurtti, suola, valkosipulinkynsi ja tuore minttu kulhossa.
  9. Tarjoile falafelit jogurttikastikkeen kanssa.

Lammasta ja juureksia

  • 500 g lampaanpaistia
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • 2 palsternakkaa
  • 1 nauris
  • 1/2 tl kuivattua tinjamia
  • 1/2 tl rosmariinia
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl vettä

Valmistusohjeet:

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet.
  3. Kuori ja pilko porkkanat, palsternakat ja nauris.
  4. Hiero lampaanpaisti suolalla ja pippurilla.
  5. Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista lampaanpaistia molemmin puolin, kunnes se on kullanruskea.
  6. Siirrä lampaanpaisti uunivuokaan.
  7. Lisää pannulle sipulit ja valkosipulinkynnet, ja kuullota niitä noin minuutti.
  8. Lisää pannulle porkkanat, palsternakat, nauris, timjami, rosmariini, suola ja mustapippuri.
  9. Kuullota kasviksia pari minuuttia.
  10. Kaada kasvikset lampaanpaistin päälle uunivuokaan.
  11. Lisää vuokaan 2 dl vettä.
  12. Peitä vuoka foliolla ja laita uuniin noin 1,5 tunniksi.
  13. Poista folio ja jatka paistamista noin 30 minuuttia, kunnes liha on kypsää ja kasvikset ovat pehmeitä.

Omenapiirakka

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 dl voita
  • 2 rkl kylmää vettä
  • 2 omenaa
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/2 tl kanelia
  • 1/2 tl vaniljasokeria

Valmistusohjeet:

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, suola ja sokeri.
  3. Nypi voi jauhoseoksen joukkoon, kunnes seos muistuttaa muruja.
  4. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  5. Kauli taikina jauhotetulla alustalla.
  6. Aseta taikina piirakkavuokaan.
  7. Kuori ja pilko omenat.
  8. Sekoita sokeri, kaneli ja vaniljasokeri kulhossa.
  9. Lisää omenapalat ja sekoita hyvin.
  10. Levitä omenat tasaisesti piirakkapohjan päälle.
  11. Paista piirakkaa uunissa noin 30-35 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kullanruskea.

Tämä Parashat Lech-Lecha -teemainen viikonlopun kosher illallinen tarjoaa herkullisia ja symbolisia ruokalajeja, jotka edustavat Tooran tärkeitä opetuksia. Se on täydellinen tapa viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa ja nauttia maukkaasta illallisesta.