Parashat Vaetchanan sisältää Tooran kymmenen käskyn uudelleen esittelyn, Jumalan valitun kansan erityisaseman korostamisen ja Mooseksen muistelot. Se on osa Deuteronomiumin kirjaa ja keskittyy Jumalan lupauksiin ja käskyihin Israelin kansalle.
Kosher-illallinen, joka sopii Parashat Vaetchananille, voisi sisältää alkuruokana juustokakkua savustetun lohen kanssa, pääruokana grillattua kanaa ja kasviksia sekä jälkiruokana tummaa suklaamoussea.
MENU 1
Juustokakku savustetun lohen kanssa (8-10 annosta):
- 200 g Digestive-keksejä
- 100 g voita sulatettuna
- 400 g maustamatonta tuorejuustoa
- 200 g ranskankermaa
- 2 dl sokeria
- 3 kananmunaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 tl sitruunamehua
- 300 g savustettua lohta
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Murskaa keksit hienoksi muruksi ja sekoita sulatetun voin kanssa.
- Painele keksimuru tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle.
- Vatkaa tuorejuusto ja ranskankerma tasaiseksi seokseksi.
- Lisää sokeri joukkoon ja vatkaa tasaiseksi.
- Lisää kananmunat yksitellen, vatkaten jokaisen munan jälkeen.
- Lisää vaniljasokeri ja sitruunamehu joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
- Murenna savustettu lohi seokseen ja sekoita.
- Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta.
- Paista uunissa noin 45 minuuttia, kunnes kakku on hyytynyt ja pinta on kullanruskea.
- Anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
- Tarjoile juustokakku savustetun lohen kanssa.
Grillattu kana ja kasvikset (4 annosta):
- 4 kanafileetä
- 2 paprikaa, pilkottuna
- 1 kesäkurpitsa, pilkottuna
- 1 sipuli, pilkottuna
- 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
- 2 rkl oliiviöljyä
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Valmistus:
- Kuumenna grilli tai grillipannu.
- Pilko paprikat, kesäkurpitsa ja sipuli. Murskaa valkosipulinkynnet.
- Sekoita kasvikset ja valkosipuli oliiviöljyn kanssa ja mausta suolalla ja pippurilla.
- Grillaa kanafileet ja kasvikset grillissä, kunnes kana on kypsää ja kasvikset ovat pehmenneet. Voit kääntää kanafileitä muutaman kerran grillauksen aikana.
- Kun kana ja kasvikset ovat valmiita, poista ne grillistä ja tarjoile.
Vinkki: Voit lisätä kasviksiin muitakin suosikkivihanneksiasi, kuten esimerkiksi sieniä, porkkanaa tai kukkakaalia.
MENU 2
Alkuruoka: Hummusta ja vihanneksia
Ainekset:
- 400 g kikherneitä
- 2 rkl tahinia
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 valkosipulinkynttä
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- porkkanaa, kurkkua ja muita kasviksia dippaamiseen
Ohjeet:
- Huuhtele kikherneet vedellä ja valuta ne.
- Laita kikherneet, tahini, sitruunamehu, oliiviöljy ja valkosipulinkynnet blenderiin tai monitoimikoneeseen ja sekoita, kunnes saat tasaisen hummuspohjan.
- Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
- Tarjoile hummus kasvisten kanssa dippaamiseen.
Pääruoka: Juutalainen paistettu kana
Ainekset:
- 1 kokonainen kana
- 1/2 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl juustokuminaa
- 1 tl valkosipulijauhetta
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 rkl oliiviöljyä
Ohjeet:
- Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
- Sekoita suola, mustapippuri, paprikajauhe, juustokumina, valkosipulijauhe, sitruunamehu ja oliiviöljy kulhossa.
- Levitä mausteseos kanan päälle.
- Laita kana uunivuokaan ja paista noin tunnin ajan, kunnes se on kypsä ja kullanruskea.
- Anna kanan jäähtyä muutaman minuutin ajan ja tarjoile se sitten kuumana.
Jälkiruoka: Mantelikakku
Ainekset:
- 150 g mantelijauhetta
- 150 g sokeria
- 4 kananmunaa
- 1 sitruunan raastettu kuori
- 1 rkl sitruunamehua
- tomusokeria
Ohjeet:
- Esilämmitä uuni 175 asteeseen.
- Voitele kakkuvuoka kevyesti voilla tai öljyllä.
- Vatkaa kananmunat ja sokeri kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi.
- Lisää mantelijauhe, sitruunan raastettu kuori ja sitruunamehu kananmunavaahdon joukkoon. Sekoita tasaiseksi massaksi.
- Kaada mantelikakkumassa vuokaan.
- Paista mantelikakkua uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kullanruskea.
- Anna mantelikakun jäähtyä ennen tarjoilua.
- Ripottele mantelikakun päälle tomusokeria juuri ennen tarjoilua. Voit halutessasi koristella kakun esimerkiksi tuoreilla marjoilla tai hedelmillä.