Valikko Sulje

Parashat Vaetchanan Menu

Parashat Vaetchanan sisältää Tooran kymmenen käskyn uudelleen esittelyn, Jumalan valitun kansan erityisaseman korostamisen ja Mooseksen muistelot. Se on osa Deuteronomiumin kirjaa ja keskittyy Jumalan lupauksiin ja käskyihin Israelin kansalle.

Kosher-illallinen, joka sopii Parashat Vaetchananille, voisi sisältää alkuruokana juustokakkua savustetun lohen kanssa, pääruokana grillattua kanaa ja kasviksia sekä jälkiruokana tummaa suklaamoussea.

MENU 1

Juustokakku savustetun lohen kanssa (8-10 annosta):

  • 200 g Digestive-keksejä
  • 100 g voita sulatettuna
  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 200 g ranskankermaa
  • 2 dl sokeria
  • 3 kananmunaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl sitruunamehua
  • 300 g savustettua lohta
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Murskaa keksit hienoksi muruksi ja sekoita sulatetun voin kanssa.
  3. Painele keksimuru tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle.
  4. Vatkaa tuorejuusto ja ranskankerma tasaiseksi seokseksi.
  5. Lisää sokeri joukkoon ja vatkaa tasaiseksi.
  6. Lisää kananmunat yksitellen, vatkaten jokaisen munan jälkeen.
  7. Lisää vaniljasokeri ja sitruunamehu joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
  8. Murenna savustettu lohi seokseen ja sekoita.
  9. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta.
  10. Paista uunissa noin 45 minuuttia, kunnes kakku on hyytynyt ja pinta on kullanruskea.
  11. Anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
  12. Tarjoile juustokakku savustetun lohen kanssa.

Grillattu kana ja kasvikset (4 annosta):

  • 4 kanafileetä
  • 2 paprikaa, pilkottuna
  • 1 kesäkurpitsa, pilkottuna
  • 1 sipuli, pilkottuna
  • 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Valmistus:

  1. Kuumenna grilli tai grillipannu.
  2. Pilko paprikat, kesäkurpitsa ja sipuli. Murskaa valkosipulinkynnet.
  3. Sekoita kasvikset ja valkosipuli oliiviöljyn kanssa ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Grillaa kanafileet ja kasvikset grillissä, kunnes kana on kypsää ja kasvikset ovat pehmenneet. Voit kääntää kanafileitä muutaman kerran grillauksen aikana.
  5. Kun kana ja kasvikset ovat valmiita, poista ne grillistä ja tarjoile.

Vinkki: Voit lisätä kasviksiin muitakin suosikkivihanneksiasi, kuten esimerkiksi sieniä, porkkanaa tai kukkakaalia.

MENU 2

Alkuruoka: Hummusta ja vihanneksia

Ainekset:

  • 400 g kikherneitä
  • 2 rkl tahinia
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • porkkanaa, kurkkua ja muita kasviksia dippaamiseen

Ohjeet:

  1. Huuhtele kikherneet vedellä ja valuta ne.
  2. Laita kikherneet, tahini, sitruunamehu, oliiviöljy ja valkosipulinkynnet blenderiin tai monitoimikoneeseen ja sekoita, kunnes saat tasaisen hummuspohjan.
  3. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
  4. Tarjoile hummus kasvisten kanssa dippaamiseen.

Pääruoka: Juutalainen paistettu kana

Ainekset:

  • 1 kokonainen kana
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl oliiviöljyä

Ohjeet:

  1. Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
  2. Sekoita suola, mustapippuri, paprikajauhe, juustokumina, valkosipulijauhe, sitruunamehu ja oliiviöljy kulhossa.
  3. Levitä mausteseos kanan päälle.
  4. Laita kana uunivuokaan ja paista noin tunnin ajan, kunnes se on kypsä ja kullanruskea.
  5. Anna kanan jäähtyä muutaman minuutin ajan ja tarjoile se sitten kuumana.

Jälkiruoka: Mantelikakku

Ainekset:

  • 150 g mantelijauhetta
  • 150 g sokeria
  • 4 kananmunaa
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1 rkl sitruunamehua
  • tomusokeria

Ohjeet:

  1. Esilämmitä uuni 175 asteeseen.
  2. Voitele kakkuvuoka kevyesti voilla tai öljyllä.
  3. Vatkaa kananmunat ja sokeri kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi.
  4. Lisää mantelijauhe, sitruunan raastettu kuori ja sitruunamehu kananmunavaahdon joukkoon. Sekoita tasaiseksi massaksi.
  5. Kaada mantelikakkumassa vuokaan.
  6. Paista mantelikakkua uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kullanruskea.
  7. Anna mantelikakun jäähtyä ennen tarjoilua.
  8. Ripottele mantelikakun päälle tomusokeria juuri ennen tarjoilua. Voit halutessasi koristella kakun esimerkiksi tuoreilla marjoilla tai hedelmillä.