Valikko Sulje

Kreplach

Kreplach on perinteinen juutalainen ruokalaji, joka koostuu taikinapalloista, jotka on täytetty yleensä jauhelihalla tai kasviksilla. Kreplachia tarjoillaan usein liemessä, ja se on suosittu ruokalaji erityisesti juutalaisen uuden vuoden, Rosh Hashanan, aikaan. Tässä on resepti, jolla voit valmistaa kreplachia kotona:

Tarvittavat ainekset:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 0.6 dl vettä
  • 1 rkl öljyä
  • 225 g jauhelihaa tai kasvistäytettä (esim. peruna, sipuli ja porkkana)
  • 1/4 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria

Valmistusohjeet:

  1. Sekoita jauhot, kananmunat ja suola kulhossa. Lisää vesi vähitellen ja sekoita, kunnes muodostuu kiinteä taikina. Peitä taikina muovikelmulla ja anna levätä noin 30 minuuttia.
  2. Valmista täyte. Jos käytät jauhelihaa, paista se pannulla kypsäksi. Jos käytät kasvistäytettä, kuullota silputtuja sipuleita ja porkkanaa öljyssä, lisää perunat ja paista, kunnes ne ovat pehmeitä. Mausta täyte suolalla ja pippurilla.
  3. Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja leikkaa se pieniksi neliöiksi.
  4. Laita jokaisen taikinaneliön keskelle pieni lusikallinen täytettä. Taita taikinaneliö puoliksi ja tiivistä reunat huolellisesti. Muotoile täytetyt taikinapallot kreplacheiksi.
  5. Keitä kreplachit suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuutin ajan, kunnes ne nousevat pintaan ja taikina on kypsää.
  6. Tarjoile kreplachit kanaliemessä tai keitossa.

Kreplach on herkullinen ja helppo valmistaa kotona. Se on perinteinen ruoka juutalaisessa keittiössä, joka on erityisen suosittu juutalaisen uuden vuoden aikaan.