Valikko Sulje

Matzah-ball keitto – Perinteinen Pesah-keitto

Matzah-ball keitto (kneidlach soup) on klassinen juutalainen ruoka, joka kuuluu monien perheiden Pesah-perinteisiin. Pehmeät ja kevyet matzah-taikinapallot kypsyvät herkullisessa kanaliemessä, tehden tästä keitosta lohdullisen ja täyteläisen juhlaruoan.


Ainekset (4–6 annosta)

Matzah-pallot:

  • 1 dl matzah-jauhoa (tai hienoksi murskattua matzah-leipää)
  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl kasviöljyä (tai sulatettua kananrasvaa/schmaltzia perinteisemmässä versiossa)
  • 2 rkl vettä tai kanaliemi
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl jauhettua mustapippuria
  • (Halutessa: ripaus muskottipähkinää tai hienonnettua persiljaa)

Kanaliemi:

  • 1,5 l vahvaa kanaliemiä (itse tehty tai laadukas valmisliemi)
  • 2 porkkanaa, viipaloituna
  • 2 sellerinvartta, viipaloituna
  • 1 sipuli, hienonnettuna
  • 2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
  • 1 laakerinlehti
  • Suolaa ja pippuria maun mukaan
  • Tuoretta persiljaa tai tilliä koristeluun

Valmistusohjeet

1. Valmista matzah-pallotaikina

  1. Riko munat kulhoon ja vatkaa kevyesti. Lisää öljy, suola, pippuri ja vesi/kanaliemi ja sekoita.
  2. Sekoita matzah-jauho joukkoon ja anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia. Tämä auttaa taikinaa kiinteytymään.

2. Valmista kanaliemi

  1. Kuumenna kanaliemi isossa kattilassa keskilämmöllä.
  2. Lisää pilkotut porkkanat, sellerit, sipuli, valkosipuli ja laakerinlehti.
  3. Anna liemen kiehua miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia, jotta maut syvenevät.

3. Muotoile ja kypsennä matzah-pallot

  1. Kostuta kädet kevyesti vedellä ja pyörittele matzah-taikinasta pieniä palloja (noin pingispallon kokoisia).
  2. Kuumenna suuressa kattilassa runsaasti vettä kiehuvaksi ja lisää suolaa.
  3. Pudota matzah-pallot varovasti kiehuvaan veteen ja keitä noin 30–40 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja kevyitä.

4. Yhdistä ja tarjoile

  1. Nosta kypsät matzah-pallot varovasti reikäkauhalla ja siirrä ne kanaliemeen.
  2. Anna keiton hautua miedolla lämmöllä vielä 5–10 minuuttia, jotta maut yhdistyvät.
  3. Koristele hienonnetulla persiljalla tai tillillä ja tarjoile lämpimänä.

Vinkkejä:

✔ Ilmavammat matzah-pallot? Lisää taikinaan ½ tl leivinjauhetta (jos käytät sellaista Pesahina) tai lisää veteen hiukan kivennäisvettä.
✔ Rikkaampi maku? Keitä matzah-pallot suoraan kanaliemessä, mutta muista, että ne imevät nestettä ja voivat tehdä keitosta sakeamman.
✔ Vegeversio? Käytä kasvislientä ja korvaa kananmunat liotetulla chia- tai pellavansiemenseoksella.

Chag Pesach Sameach! 🎉🍲