Valikko Sulje

Mandelbrot (Mantelikakku)

Mandelbrot on perinteinen juutalainen leivonnainen, joka on samantapainen kuin italialainen biscotti, mutta mantelipohjainen. Tässä on mandelbrotin tarvittavat ainekset ja valmistusohje:

Tarvittavat ainekset:

  • 1 3/4 dl huoneenlämpöistä voita tai margariinia
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 6 dl mantelijauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 dl mantelilastuja
  • Sokeria ripottelemiseen

Valmistusohjeet:

  1. Esilämmitä uuni 175 asteeseen ja vuoraa leivinpaperilla iso leivinlevy.
  2. Sekoita yhteen mantelijauho, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Aseta se sivuun.
  3. Vatkaa voita/margariinia ja sokeria kevyesti, kunnes seos on ilmava ja vaalea. Lisää munat yksi kerrallaan, sekoittaen hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen.
  4. Lisää mantelijauhoseos vähitellen, kunnes sekoitus on tasainen.
  5. Lisää mantelilastut ja sekoita ne tasaisesti.
  6. Kaada seos leivinlevylle ja muotoile se käsin noin 25 cm x 10 cm pötköksi.
  7. Ripottele päälle sokeria.
  8. Paista 30-40 minuuttia, kunnes pötkö on kullanruskea.
  9. Ota pötkö pois uunista ja anna sen jäähtyä muutaman minuutin ajan.
  10. Leikkaa pötkö noin 2,5 cm paksuisiksi paloiksi ja aseta ne takaisin leivinlevylle.
  11. Paista vielä noin 10-15 minuuttia, kunnes palat ovat kullanruskeita.
  12. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja tarjoile.

Mandelbrot on mantelileivonnainen, joka on erittäin suosittu juutalaisessa kulttuurissa. Se on perinteisesti valmistettu käsityönä, leikattu pieniksi paloiksi ja tarjoiltu kahvin tai teen kanssa. Mandelbrotia voi tarjoilla myös jälkiruokana esimerkiksi jäätelön tai kerman kanssa. Mandelbrot on helppo valmistaa, ja sen mantelinen maku sopii täydellisesti erilaisiin juhliin ja tilaisuuksiin.