Taikina:
- 150 g voita tai margariinia
- 150 g tuorejuustoa
- 1 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 3 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1/4 tl suolaa
Täyte:
- 2 dl hilloa (esim. aprikoosi- tai vadelmahilloa)
- 1 dl sokeria
- 2 tl kanelia
- 1 dl hienonnettua mantelia
Koristelu:
- 1 kananmuna
- 1 rkl vettä
- sokeria
Valmistusohjeet:
- Vatkaa voi/margariini, tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri keskenään.
- Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa ja lisää ne taikinaseokseen. Sekoita hyvin, kunnes taikina on tasaista.
- Muotoile taikina palloksi, kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin tunnin ajan.
- Kuumenna uuni 175 asteeseen.
- Sekoita täytteen ainekset keskenään.
- Jaa taikina neljään osaan ja kauli jokainen pala pyöreäksi levyksi (noin 20 cm halkaisijaltaan).
- Levitä täyte jokaisen levyn päälle ja ripottele mantelit päälle.
- Leikkaa levyt sektoreiksi (kuten pizzapaloiksi) ja kääri palat rullalle.
- Vatkaa kananmuna ja vesi keskenään. Sivele seos rugelachien päälle ja ripottele päälle sokeria.
- Paista rugelacheja uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita.
- Anna rugelachien jäähtyä ennen tarjoilua.
Rugelach on perinteinen juutalainen leivonnainen, joka on valmistettu rullalle kääritystä taikinasta ja täytetty makealla täytteellä, kuten hilloilla, pähkinätahnalla tai suklaalla. Rugelachit ovat suosittuja juhlapäivinä ja erityisesti juutalaisen uuden vuoden Rosh Hashanan aikana. Rugelachia voidaan tarjoilla jälkiruoaksi tai välipalana. Se on maukas ja helppo valmistaa, ja sen kermainen, makea maku sopii täydellisesti juutalaiseen kahvihetkeen.