Valikko Sulje

Taatelikakku

Ainekset:

  • 250 g tuoreita taateleita, kivettömiä ja hienonnettuina
  • 1 tl soodaa
  • 2 dl kiehuvaa vettä
  • 100 g voita, huoneenlämpöisenä
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa

Kuorrutus:

  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl kermaa
  • 1 tl vaniljasokeria

Valmistus:

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja voitele kakkuvuoka (noin 20 cm x 20 cm) voilla ja jauhota se kevyesti.
  2. Sekoita hienonnetut taatelit ja sooda keskenään kulhossa. Lisää kiehuvaa vettä ja anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi toisessa kulhossa. Lisää kananmunat yksi kerrallaan hyvin vatkaten.
  4. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola toisessa kulhossa.
  5. Lisää jauhoseos taateliseokseen ja sekoita hyvin.
  6. Lisää voi-sokerivaahto taikinaan ja sekoita hyvin.
  7. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunissa noin 35-40 minuuttia, kunnes kakku on kypsä ja kullanruskea.
  8. Valmista kuorrutus: sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon sokeri ja kerma. Kiehauta seos ja anna sen hautua noin 5 minuuttia, kunnes se on paksua ja tahmeaa. Lisää vaniljasokeri ja sekoita.
  9. Kaada kuorrutus dattelikakun päälle ja anna sen jäähtyä ennen tarjoilua.

Vinkki: Voit koristella dattelikakun esimerkiksi tuoreilla marjoilla tai hedelmillä. Voit myös lisätä taikinaan erilaisia mausteita, kuten kanelia tai inkivääriä, oman maun mukaan.

OHJE 2

Tässä on toinen herkullinen taatelikakun ohje, joka sopii hyvin esimerkiksi kahvipöytään tai jälkiruoaksi:

Ainekset:

  • 250 g taateleita
  • 2 dl vettä
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 kananmunaa
  • 100 g voita

Ohjeet:

  1. Laita taatelit ja vesi kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes taatelit ovat pehmeitä.
  2. Soseuta taatelit sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi.
  3. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi toisessa kulhossa.
  4. Lisää jäähtynyt taatelimassa kananmunavaahdon joukkoon.
  5. Sulata voi ja lisää se taikinaan.
  6. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään.
  7. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
  8. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
  9. Paista kakkua uunissa 175 asteessa noin 35-40 minuuttia, tai kunnes kakku on kypsä ja kauniin kullanruskea.

Taatelikakku on pehmeä ja mehevä leivonnainen, joka maistuu erinomaisesti esimerkiksi kahvin kanssa nautittuna. Taateleiden makeus ja pehmeys antavat kakulle ominaisen maun ja rakenteen. Kakku säilyy hyvin useita päiviä ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä. Voit myös tarjoilla sen vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.