Tässä kosteassa mantelikakussa on herkkä pähkinämaku, joka sopii täydellisesti vadelmasäilykkeen täytteen kanssa. Herkullinen juhlava sapattiateria ja juutalaisten juhlapyhien viettoon ympäri vuoden.
Nimestään huolimatta tattari ei ole vehnää. Kasha tulee tattarikasvista, joka kuuluu samaan perheeseen kuin raparperi. Vaikka se näyttää ja kypsyy kuin jyvä, se on itse asiassa hedelmän siemen. Paahtamisen jälkeen tattaria kutsutaan kashaksi.
AINESOSAT
- 350 ml kuorittuja manteleita
- 150 g suolatonta voita, pehmennetty
- 150 g sokeria
- 4 Kananmunaa, valkuaiset eroteltuna
- 2 tl vaniljauutetta
- 1/8 tl suolaa
- 100 ml kuppia vaaleaa tattarijauhoa
- 100 ml kuppia vadelmasäilykkeitä
- 10 tuuman pyöreä paperipitsiliina
- 1 rkl sokeria
OHJEET
- Kuumenna uuni 180 Celsius asteeseen.
- Jauha mantelit hienoksi monitoimikoneessa, tehosekoittimessa tai pähkinäsilppurissa.
- Vatkaa voi ja sokeri, lisää keltuaiset yksi kerrallaan. Sekoita joukkoon vanilja ja mantelit.
- Vatkaa keskikokoisessa kulhossa valkuaiset ja suola pehmeiksi vaahdoksi; lisää vähitellen loput sokerista vatkaten, kunnes muodostuu pehmeitä, kiiltäviä huippuja. Kääntele 1/4 valkuaisista kevyesti taikinaan. Siivilöi 1/4 jauhoja taikinan päälle; yhdistä kevyesti. Lisää vuorotellen loput valkuaiset ja jauhot tällä tavalla.
- Kaada taikina vuokaan. Paista 180 °C:ssa 30 minuuttia tai kunnes keskelle asetettu testeri tulee ulos puhtaana. Jäähdytä telineellä 10 minuuttia; poista pannulta.
- Kun se on jäähtynyt, leikkaa vaakasuunnassa 2 kerrokseen. Aseta pohjakerros leikkauspuoli ylöspäin lautaselle; levitetään säilöillä. Päälle jäljellä oleva kerros leikkauspuoli alaspäin. Aseta liina päälle; ripottele makeissokeria; poista liina.