Valikko Sulje

Hanukkahkasviscurry

Hanukkah on juutalainen juhla, jota vietetään usein joulukuussa. Hanukkah-ruokien valmistuksessa käytetään usein öljyä, koska juhlaan liittyy öljyn ihme, jolloin pieni öljymäärä riitti pitkään aikaan.

Tässä on yksinkertainen Hanukkah-kasviscurryn ohje, jossa käytetään runsaasti öljyä:

Ainekset:

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 iso sipuli, hienonnettuna
  • 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 1 rkl curryjauhetta
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl jauhettua kuminaa
  • 1/2 tl kanelia
  • 1/4 tl kardemummaa
  • 1/4 tl cayennepippuria
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 400 g kikherneitä (tai muita palkokasveja)
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 200 g lehtikaalia (tai muita lehtivihanneksia)
  • 200 g kukkakaalia, pilkottuna pieniksi paloiksi
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl tuoretta korianteria, hienonnettuna
  • 1 rkl tuoretta minttua, hienonnettuna
  • Suolaa ja pippuria maun mukaan

Ohjeet:

  1. Kuumenna öljy kattilassa.
  2. Lisää sipuli ja valkosipuli, ja paista niitä noin 5 minuutin ajan, kunnes ne ovat pehmenneet.
  3. Lisää curryjauhe, korianteri, kumina, kaneli, kardemumma, cayennepippuri, suola ja sokeri, ja paista seosta vielä noin 1-2 minuutin ajan, kunnes mausteet ovat tuoksuvia.
  4. Lisää kikherneet ja tomaattimurska, ja kuumenna seosta noin 5-10 minuutin ajan, kunnes seos on hieman paksuuntunut.
  5. Lisää lehtikaali ja kukkakaali, ja keitä seosta noin 5-10 minuutin ajan, kunnes kasvikset ovat pehmenneet.
  6. Mausta curry sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla maun mukaan.
  7. Koristele curry tuoreella korianterilla ja mintulla.

Tämä Hanukkah-kasviscurry on maukas ja täyttävä ruoka, joka sopii mainiosti esimerkiksi riisin tai naan-leivän kanssa nautittavaksi. Curryn mausteisuus ja kasvikset tuovat mukavaa vaihtelua perinteisempiin Hanukkah-ruokiin. Öljyn käyttö curryn valmistuksessa viittaa Hanukkahin juhlan historialliseen taustaan ja öljyn ihmeeseen, jolloin pyhän temppelin öljymäärä riitti ihmeen kautta pitkään aikaan. Siksi Hanukkah-juhlan aikaan öljyä käytetään runsaasti myös ruoanlaitossa. Tämä Hanukkah-kasviscurry on siis hyvä vaihtoehto perinteisemmille Hanukkah-ruoille, ja siinä käytetty öljy tuo ruokaan juhlan tunnelmaa.