Hanukkah on juutalainen juhla, jota vietetään usein joulukuussa. Hanukkah-ruokien valmistuksessa käytetään usein öljyä, koska juhlaan liittyy öljyn ihme, jolloin pieni öljymäärä riitti pitkään aikaan.
Tässä on yksinkertainen Hanukkah-kasviscurryn ohje, jossa käytetään runsaasti öljyä:
Ainekset:
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 iso sipuli, hienonnettuna
- 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
- 1 rkl curryjauhetta
- 1 tl jauhettua korianteria
- 1 tl jauhettua kuminaa
- 1/2 tl kanelia
- 1/4 tl kardemummaa
- 1/4 tl cayennepippuria
- 1 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 400 g kikherneitä (tai muita palkokasveja)
- 400 g tomaattimurskaa
- 200 g lehtikaalia (tai muita lehtivihanneksia)
- 200 g kukkakaalia, pilkottuna pieniksi paloiksi
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 rkl tuoretta korianteria, hienonnettuna
- 1 rkl tuoretta minttua, hienonnettuna
- Suolaa ja pippuria maun mukaan
Ohjeet:
- Kuumenna öljy kattilassa.
- Lisää sipuli ja valkosipuli, ja paista niitä noin 5 minuutin ajan, kunnes ne ovat pehmenneet.
- Lisää curryjauhe, korianteri, kumina, kaneli, kardemumma, cayennepippuri, suola ja sokeri, ja paista seosta vielä noin 1-2 minuutin ajan, kunnes mausteet ovat tuoksuvia.
- Lisää kikherneet ja tomaattimurska, ja kuumenna seosta noin 5-10 minuutin ajan, kunnes seos on hieman paksuuntunut.
- Lisää lehtikaali ja kukkakaali, ja keitä seosta noin 5-10 minuutin ajan, kunnes kasvikset ovat pehmenneet.
- Mausta curry sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla maun mukaan.
- Koristele curry tuoreella korianterilla ja mintulla.
Tämä Hanukkah-kasviscurry on maukas ja täyttävä ruoka, joka sopii mainiosti esimerkiksi riisin tai naan-leivän kanssa nautittavaksi. Curryn mausteisuus ja kasvikset tuovat mukavaa vaihtelua perinteisempiin Hanukkah-ruokiin. Öljyn käyttö curryn valmistuksessa viittaa Hanukkahin juhlan historialliseen taustaan ja öljyn ihmeeseen, jolloin pyhän temppelin öljymäärä riitti ihmeen kautta pitkään aikaan. Siksi Hanukkah-juhlan aikaan öljyä käytetään runsaasti myös ruoanlaitossa. Tämä Hanukkah-kasviscurry on siis hyvä vaihtoehto perinteisemmille Hanukkah-ruoille, ja siinä käytetty öljy tuo ruokaan juhlan tunnelmaa.