Valikko Sulje

Vasikansorkka-aladobi

kahdeksalle

Toiset rakastavat ja toiset inhoavat tätä ruokaa, mutta Itä-Euroopan juutalaiset nauttivat sitä yhä. Itse asiassa tämä on vähärasvainen ollakseen aladobi. Sitä voivat huoletta tehdä ja nauttia myös terveellisten, vähäkaloristen ruokien ystävät. Saat aladobista näyttävän, kun valmistat sen terriinivuoassa ja koristelet sen tuorein yrtein. Voit pyytää lihakauppiasta paloittelemaan vasikan sorkat valmiiksi. Ne ovat näin ollen helpommin käsiteltäviä.

4 vasikan sorkkaa
500 g vasikan potkaa tai 500 g kanankoipia
1 iso sipuli
1 porkkana
1 varsiselleri
4 laakerinlehteä
6 – 8 valkosipulin kynttä
1 ½ tl suolaa
1 rkl kokonaisia musta- tai maustepippureita
2 rkl sitruunan mehua tai omenaviinietikkaa
3 – 4 isoa munaa

Koristeluun sitruuna ja tuoretta persiljaa

 1. Keitä munat koviksi, ja viipaloi ne. Viipaloi selleri, porkkana ja sipuli. Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet. Purista sitruunoista mehu ja ota se talteen. 
 2. Laita pestyt ja pieniksi kappaleiksi leikatut vasikan sorkat isoon kattilaan ja peitä ne kylmällä vedellä. Anna kiehua korkealla lämmöllä 5 minuuttia. 
 3. Kaada sorkat keitinvesineen suureen lävikköön ja huuhtele sorkat vielä hyvin kylmällä vedellä. Pese kattila, laita sorkat takaisin kattilaan ja peitä ne kylmällä vedellä. 
 4. Lisää kattilaan kaikki muut ainekset paitsi munat ja sitruunan mehu. Anna kattilan kiehua korkealla lämmöllä 5 minuuttia ja kuori vaahto. 
 5. Anna lihan kiehua vielä kannen alla hiljalleen noin 3 tai 4 tuntia. Jos vaahtoa vielä muodostuu, kuori se pois. Lihan tulee olla pehmeää ja luiden irrota helposti.
 6. Nostele sorkat ja liha varovasti kattilasta reikäkauhalla, valuta ja laita ne leikkuulaudalle.
 7. Kaada keitinliemi kaikkine aineineen väliaikaisesti toiseen kattilaan, pese keittokattila ja kaada liemi siihen takaisin sekä sitruunan mehu.
 8. Irrota lihat luista, pieni kokonaiset lihat ja laita kaikki takaisin keitinliemeen. Laita puolet lihoista, kasviksista ja liemestä terriinivuokaan tai kylmällä vedellä huuhdeltuun kulhoon ja vie kulho jääkaappiin hyytymään. 
 9. Kun liemi on alkanut kiinteytyä, ota vuoka pois jääkaapista, painele kananmunaviipaleet kevyesti aladobin pinnalle ja lisää loppulihat ja liemi kattilasta. 
 10. Anna aladobin hyytyä jääkaapissa yli yön.
 11. Tarjoiltaessa kaada aladobi tarjoiluvadille ja koristele sitruunaviipalein ja persiljanoksin ellet tarjoile aladobia suoraan vuoasta.