Parashat Behar-Bechukotai koostuu kahdesta Tooran lukujaksosta, jotka käsittelevät muun muassa maanviljelyksen ja maan jakamisen sääntöjä sekä lupauksia, joita Jumala antaa Israelin kansalle heidän uskollisuudestaan. Tämän vuoksi tähän aiheeseen liittyvän kosher-illallisen tulisi heijastaa kunnioitusta ja kiitollisuutta luontoa kohtaan sekä toivoa tulevaisuudesta.
Alkuruokana voisi tarjoilla grillattua munakoisoa ja paprikaa tahinikastikkeella. Tämä tarjoilu edustaa kasvien ja maan kunnioitusta. Resepti on seuraava:
Ainekset:
- 2 munakoisoa
- 2 punaista paprikaa
- 1/4 dl oliiviöljyä
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- 1/4 dl tahinia
- 1/4 dl sitruunan mehua
- 1 valkosipulinkynsi, murskattuna
- 1/4 tl suolaa
- 1/4 tl paprikajauhetta
- 1/4 tl juustokuminaa
- vettä
Valmistusohjeet:
- Leikkaa munakoisot ja paprikat pitkittäin neljään osaan.
- Harjaa oliiviöljy kasvisten pinnalle ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Grillaa kasviksia noin 5-7 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes ne ovat pehmeitä.
- Valmista tahinikastike sekoittamalla tahini, sitruunan mehu, murskattu valkosipulinkynsi, suola, paprikajauhe ja juustokumina kulhossa. Lisää vettä tarvittaessa ohentamaan kastiketta.
- Tarjoile grillatut kasvikset tahinikastikkeen kanssa.
Pääruokana voisi tarjoilla kasvispihvejä, jotka on valmistettu maan antimista. Resepti on seuraava:
Ainekset:
- 1 1/2 dl kypsiä kikherneitä
- 1 1/2 dl keitettyä kvinoaa
- 1/4 dl vehnäjauhoja
- 1/4 dl hienonnettua tuoretta persiljaa
- 1/4 dl hienonnettua tuoretta korianteria
- 1 rkl sitruunamehua
- 1/2 tl jauhettua juustokuminaa
- 1/2 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
- 1 rkl oliiviöljyä
Valmistusohjeet:
- Laita kikherneet tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes ne ovat murusia.
- Sekoita kikherneiden joukkoon kvinoa, vehnäjauhot, persilja, korianteri, sitruunamehu, juustokumina, suola ja mustapippuri. Sekoita hyvin.
- Muotoile seoksesta käsin pihvejä.
- Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja paista pihvit molemmin puolin kullanruskeiksi.
- Tarjoile kasvispihvit esimerkiksi raikkaan salaatin ja minttuyogurtin kanssa.
Jälkiruoaksi voisi tarjoilla persikka-mantelikakkua, joka on valmistettu makeista persikoista ja mantelijauheesta. Resepti on seuraava:
Ainekset:
- 3 keskikokoista persikkaa, kuorittu ja viipaloitu
- 1 1/2 dl mantelijauhetta
- 1 1/2 dl sokeria
- 1 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl suolaa
- 2 kananmunaa
- 1 tl manteliuutetta
- 1/2 tl vaniljauutetta
- 1/2 dl sulatettua voita
Valmistusohjeet:
- Laita persikan viipaleet pohjalle voideltuun uunivuokaan.
- Sekoita kulhossa mantelijauhe, sokeri, vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola.
- Lisää joukkoon kananmunat, manteliuute, vaniljauute ja sulatettu voi. Sekoita hyvin.
- Kaada seos persikoiden päälle vuokaan.
- Paista kakkua 175 asteessa noin 30-35 minuuttia, kunnes se on kullanruskea ja kypsä.
- Anna kakun jäähtyä hieman ennen tarjoilua.
Nämä herkulliset ruoat edustavat Parashat Behar-Bechukotai -lukujakson teemoja ja sopivat täydellisesti viikonlopun kosher-illalliselle. Hyvää ruokahalua!