Parashat Shoftim käsittelee oikeudenmukaisuutta ja Jumalan antamia ohjeita oikeuden käyttöön. Siinä korostetaan tuomareiden ja johtajien rehellisyyttä ja taitoa, jotta kansa voisi elää rauhanomaisesti ja onnellisesti.
Kosher-illallinen, joka sopii Parashat Shoftimille, voisi sisältää alkuruokana punajuuricarpacciota, pääruokana grillattua naudanlihapihviä juuresmuusin ja paahdettujen vihannesten kanssa sekä jälkiruokana omenapiirakkaa vaniljajäätelön kera.
Punajuuricarpaccio
Ainekset (4 annosta):
- 2 isoa punajuurta
- 0,6 dl mantelilastuja
- 0,6 dl oliiviöljyä
- 0,6 dl sitruunamehua
- suolaa ja pippuria maun mukaan
- parmesaanilastuja koristeluun
Valmistus:
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Kuori punajuuret ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla.
- Laita punajuuriviipaleet uunivuokaan ja paahda niitä uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet.
- Paahda mantelilastut kuivalla pannulla, kunnes ne ovat kullanruskeita.
- Sekoita oliiviöljy ja sitruunamehu kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Asettele paahdetut punajuuriviipaleet lautaselle ja pirskottele öljy-sitruunaseosta niiden päälle. Ripottele päälle paahdetut mantelilastut ja parmesaanilastut.
Vinkki: Punajuuricarpaccio sopii hyvin esimerkiksi alkuruoaksi tai lisäkkeeksi pääruoan kera. Voit halutessasi korvata mantelilastut esimerkiksi pinjansiemenillä tai saksanpähkinöillä.
Omenapiirakka
Ainekset (8-10 annosta):
Taikina:
- 2 1/2 cup (n. 6 dl) vehnäjauhoja
- 2 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 cup (n. 2,4 dl) kylmää voita, kuutioituna
- 1/4-1/2 cup (n. 0,6-1,2 dl) kylmää vettä
Täyte:
- 6-7 omenaa, kuorittuna ja viipaloituna
- 1/2 cup (n. 1,2 dl) sokeria
- 1/4 cup (n. 0,6 dl) vehnäjauhoja
- 1 tl kanelia
- 1/4 tl muskottipähkinää
- 2 rkl voita, sulatettuna
Tarjoiluun:
- vaniljajäätelöä
Valmistus:
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa.
- Lisää joukkoon kuutioitu voi ja nypi seos murumaiseksi.
- Lisää kylmä vesi pikkuhiljaa ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Kääri taikina kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
- Kauli taikina jauhotetulla pinnalla noin 30 cm halkaisijaltaan olevaksi pyöreäksi levyksi.
- Siirrä taikina piirakkavuokaan ja asettele se tasaisesti reunoille asti.
- Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä seos tasaisesti taikinan päälle.
- Paista uunissa noin 40-45 minuuttia, kunnes piirakan reunat ovat kullanruskeat.
- Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
- Tarjoile omenapiirakka vaniljajäätelön kera.
Vinkki: Voit halutessasi ripotella omenapiirakan päälle hieman sokeria tai kanelia ennen tarjoilua.