Valikko Sulje

Parashat Shoftim Menu

Parashat Shoftim käsittelee oikeudenmukaisuutta ja Jumalan antamia ohjeita oikeuden käyttöön. Siinä korostetaan tuomareiden ja johtajien rehellisyyttä ja taitoa, jotta kansa voisi elää rauhanomaisesti ja onnellisesti.

Kosher-illallinen, joka sopii Parashat Shoftimille, voisi sisältää alkuruokana punajuuricarpacciota, pääruokana grillattua naudanlihapihviä juuresmuusin ja paahdettujen vihannesten kanssa sekä jälkiruokana omenapiirakkaa vaniljajäätelön kera.

Punajuuricarpaccio

Ainekset (4 annosta):

  • 2 isoa punajuurta
  • 0,6 dl mantelilastuja
  • 0,6 dl oliiviöljyä
  • 0,6 dl sitruunamehua
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • parmesaanilastuja koristeluun

Valmistus:

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Kuori punajuuret ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla.
  3. Laita punajuuriviipaleet uunivuokaan ja paahda niitä uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet.
  4. Paahda mantelilastut kuivalla pannulla, kunnes ne ovat kullanruskeita.
  5. Sekoita oliiviöljy ja sitruunamehu kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  6. Asettele paahdetut punajuuriviipaleet lautaselle ja pirskottele öljy-sitruunaseosta niiden päälle. Ripottele päälle paahdetut mantelilastut ja parmesaanilastut.

Vinkki: Punajuuricarpaccio sopii hyvin esimerkiksi alkuruoaksi tai lisäkkeeksi pääruoan kera. Voit halutessasi korvata mantelilastut esimerkiksi pinjansiemenillä tai saksanpähkinöillä.

Omenapiirakka 

Ainekset (8-10 annosta):

Taikina:

  • 2 1/2 cup (n. 6 dl) vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 cup (n. 2,4 dl) kylmää voita, kuutioituna
  • 1/4-1/2 cup (n. 0,6-1,2 dl) kylmää vettä

Täyte:

  • 6-7 omenaa, kuorittuna ja viipaloituna
  • 1/2 cup (n. 1,2 dl) sokeria
  • 1/4 cup (n. 0,6 dl) vehnäjauhoja
  • 1 tl kanelia
  • 1/4 tl muskottipähkinää
  • 2 rkl voita, sulatettuna

Tarjoiluun:

  • vaniljajäätelöä

Valmistus:

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa.
  3. Lisää joukkoon kuutioitu voi ja nypi seos murumaiseksi.
  4. Lisää kylmä vesi pikkuhiljaa ja sekoita taikina tasaiseksi.
  5. Kääri taikina kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
  6. Kauli taikina jauhotetulla pinnalla noin 30 cm halkaisijaltaan olevaksi pyöreäksi levyksi.
  7. Siirrä taikina piirakkavuokaan ja asettele se tasaisesti reunoille asti.
  8. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä seos tasaisesti taikinan päälle.
  9. Paista uunissa noin 40-45 minuuttia, kunnes piirakan reunat ovat kullanruskeat.
  10. Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
  11. Tarjoile omenapiirakka vaniljajäätelön kera.

Vinkki: Voit halutessasi ripotella omenapiirakan päälle hieman sokeria tai kanelia ennen tarjoilua.