Valikko Sulje

Cholent

Cholent on perinteinen juutalainen sapatti-aterian lisäke, joka valmistetaan hitaasti hauduttamalla lihaa, papuja ja perunoita. Tässä on yksinkertainen resepti cholentille. Resepti on tarkoitettu noin 6-8 hengelle.

Ainekset:

  • 5 dl kuivattuja papuja (esim. valkoisia papuja, mustia papuja tai kidney-papuja)
  • 5 dl ohraa tai hirssiä
  • 7,5 dl vettä
  • 1 kg naudanlihaa, esimerkiksi palapaistia tai muuta hitaasti kypsennettävää osaa
  • 4-5 keskikokoista perunaa (noin 4 dl kuutioina)
  • 2 keskikokoista sipulia (noin 2 dl silputtuna)
  • 4 valkosipulinkynttä (noin 0,5 dl hienonnettuna)
  • 2 dl paahdettuja vihanneksia, kuten porkkanoita ja selleriä (valinnainen)
  • 1 rkl suolaa
  • 0,5 rkl mustapippuria
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 rkl kuivattua timjamia

Valmistusohjeet:

  1. Laita kuivatut pavut likoamaan runsaaseen kylmään veteen yön yli. Valuta pavut seuraavana päivänä ja huuhtele ne huolellisesti.
  2. Paista naudanlihaa pannulla voissa tai öljyssä, kunnes se on kauniin ruskea joka puolelta. Nosta liha pois pannulta.
  3. Kuori ja kuutioi perunat, hienonna sipuli ja valkosipuli.
  4. Jos käytät paahdettuja vihanneksia, kuutioi ne myös.
  5. Laita liotetut pavut, kuutioidut perunat, sipuli, valkosipuli, paahdetut vihannekset (jos käytät niitä) ja ohra tai hirssi suureen, uuninkestävään pataan. Lisää mausteet ja sekoita hyvin.
  6. Aseta ruskistettu naudanliha pataan vihannesten päälle.
  7. Lisää vesi pataan niin, että ainekset peittyvät. Tarvittaessa voit lisätä hieman enemmän vettä.
  8. Peitä pata tiiviisti kannella tai foliolla ja laita se uuniin, joka on esilämmitetty 120 °C lämpötilaan.
  9. Anna cholentin hautua uunissa vähintään 8 tuntia tai jopa 12 tuntia, kunnes liha on mureaa ja pavut ovat pehmenneet. Älä avaa kantta tai foliota kypsennyksen aikana, jotta höyry ei pääse karkaamaan.

Cholent on erittäin maittava ja täyttävä ruoka, joka sopii erinomaisesti viikonloppuateriaksi. Koska se hautuu hitaasti uunissa useita tunteja, sen maut pääsevät kehittymään ja yhdistymään. Tämän lisäksi se on helppo valmistaa ja vaatii vain vähän aktiivista työaikaa.

Cholent on juutalaisessa keittiössä suosittu ruoka, joka on saanut erilaisia variaatioita ympäri maailmaa. Joissain resepteissä saatetaan käyttää esimerkiksi erilaisia papuja, linssejä tai jopa kikherneitä, ja mausteita voi varioida oman maun mukaan. Voit kokeilla eri ainesosia ja mausteita löytääksesi oman suosikkisi!