Valikko Sulje

Matzah-lasagne – Pesahiin sopiva lasagne ilman chametzia

Matzah-lasagne on herkullinen ja helppo tapa valmistaa Pesahiin sopiva versio klassisesta lasagnesta. Tavalliset lasagnelevyt korvataan matzah-leivillä, jotka pehmenevät uunissa kastikkeiden kanssa. Tämä ruoka sopii erinomaisesti maidottomana versiona liharuoaksi tai vegetaarisena vaihtoehtona ricotta-juustolla.


Ainekset (4–6 annosta)

Pohjaksi:

  • 4–5 matzah-leipää
  • 1 dl vettä tai kasvislientä (matzahin pehmittämiseen)

Tomaattikastike (liha- tai kasvisversio):

  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli, hienonnettuna
  • 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 400 g jauhelihaa (naudan- tai broilerin jauheliha) TAI 200 g sieniä ja 1 porkkana (vegetaarinen versio)
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 1 tl kuivattua oreganoa tai basilikaa
  • 1 tl savupaprikaa (valinnainen)
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1 dl vettä tai kasvislientä

Juustoseos (vegetaariseen versioon):

  • 250 g ricottaa tai maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl raastettua mozzarellaa tai parmesaania
  • 1 muna
  • ½ tl suolaa
  • Tuoretta basilikaa tai persiljaa (valinnainen)

Päälle:

  • 2 dl raastettua mozzarellaa tai muuta juustoa (tai mantelimurua maidottomaan versioon)

Valmistusohjeet

1. Valmista tomaattikastike

  1. Kuumenna oliiviöljy pannulla ja kuullota sipulia 3–5 minuuttia, kunnes se pehmenee.
  2. Lisää valkosipuli ja jauheliha (tai kasvisvaihtoehdon sienet/porkkana) ja ruskista noin 5 minuuttia.
  3. Lisää tomaattimurska, tomaattipyree, suola, pippuri, oregano ja vesi.
  4. Anna hautua 15–20 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes kastike sakeutuu.

2. Valmista juustoseos (jos käytät sitä)

  1. Sekoita kulhossa ricotta, muna, raastettu mozzarella/parmesaani ja suola.
  2. Hienonna tuore basilika ja sekoita mukaan.

3. Kokoa matzah-lasagne

  1. Kasta matzah-leivät nopeasti veteen tai kasvisliemeen, jotta ne pehmenevät hieman.
  2. Levitä uunivuoan pohjalle kerros tomaattikastiketta.
  3. Aseta yksi kerros matzah-leipiä kastikkeen päälle.
  4. Lisää juustoseos (jos käytät) ja taas tomaattikastiketta.
  5. Toista kerroksia, kunnes kaikki ainekset on käytetty.
  6. Ripottele pinnalle juustoa (tai mantelimurua).

4. Paista uunissa

  • Kuumenna uuni 180 °C:seen.
  • Paista lasagnea 30–35 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja kupliva.
  • Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkkejä ja variaatioita

Gluteeniton versio? Käytä gluteenitonta matzah-leipää.
Maidoton versio? Korvaa juustoseos mantelimurulla ja lisää kerroksiin paahdettua munakoisoa tai kesäkurpitsaa.
Mausteisempi lasagne? Lisää ripaus chilihiutaleita tomaattikastikkeeseen.


Matzah-lasagne on täydellinen juhlava mutta helppo ruoka Pesah-aterialle, ja se maistuu myös seuraavana päivänä entistä paremmalta. Chag Pesach Sameach!