Tzimmes on makea juurespata, joka on perinteinen juutalainen ruoka. Se on usein valmistettu porkkanoista, bataatista, hunajasta, kuivatuista hedelmistä ja mausteista. Tzimmesin valmistustapa ja resepti vaihtelevat perheestä toiseen, mutta yleensä se valmistetaan hitaasti kiehauttamalla kasviksia ja muita aineksia, kunnes ne ovat pehmeitä ja makeita. Tzimmes on usein tarjoiltu juutalaisten juhlien ja juhlapäivien aikana, kuten Rosh Hashanahin aikaan.
Ainekset:
- 4 porkkanaa, kuorittuna ja pilkottuna
- 2 makeaa bataattia, kuorittuna ja pilkottuna
- 1 dl kuivattuja luumuja
- 1 dl rusinoita
- 1 dl hunajaa
- 2 rkl voita tai margariinia
- 1/2 tl kanelia
- 1/2 tl muskottipähkinää
- 1/2 tl suolaa
- 1 dl vettä
Valmistusohje:
- Laita porkkanat ja bataatit kattilaan ja lisää vettä, kunnes kasvikset peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä, mutta eivät täysin kypsiä.
- Lisää kuivatut luumut ja rusinat kattilaan ja sekoita hyvin.
- Lisää hunaja, voi tai margariini, kaneli, muskottipähkinä ja suola. Sekoita hyvin ja anna kiehua hiljalleen noin 20-30 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä ja pehmeitä.
- Lisää vettä tarvittaessa, jotta seos ei kuivu liikaa. Sekoita ajoittain.
- Kun kasvikset ovat kypsiä ja pehmeitä, ota kattila liedeltä ja anna Tzimmesin jäähtyä hieman.
- Tarjoile Tzimmes lämpimänä.