Valikko Sulje

Kotitekoinen kasvisliemi

AINEOSAT

  • 3 porkkanaa
  • 1 purjo
  • 2 palsternakkaa
  • 2 juuripersiljaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkospulin kynttä
  • 1 nauris
  • 1 selleri + varret
  • 1 kurkuma
  • persiljanippu
  • 80 g suolaa

OHJEET

  1. Aloita kuorimalla porkkanat, palsternakka, sipulit, nauris ja juuripersilja. Leikkaa ne pieniksi kuutioiksi noin 10-5mm kokoisiksi.
  2. Laita pannulle auringonkukkaöljyä ja laita kasvikset pannulle. Lisää suolaa.
  3. Paista vihanneksia, kunnes ne vapauttavat mehunsa ja laita kansi päälle. Kypsennä noin 8-10 minuuttia.
  4. Nosta kypsät kasvikset erissä kulhoon ja soseuta ne sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi.
  5. Levitä kasvissose uunipellille, joka on päällystetty leivinpaperilla. Tasoita massa reunoja myöten.
  6. Anna massan jäähtyä, peitä se kelmulla ja laita se pakastimeen yön yli.
  7. Leikkaa massasta kuutioita ja käytä niitä ruoanvalmistuksessa.
  8. Voit kääriä kasvisliemikuutiot folioon tai laittaa ne pakastepussiin. Voit myös pursottaa kasvisliemimassaa jääpalapussiin ja käyttää sitä paloina.

Vaihtoehtoinen valmistusohje:

  1. Aloita pesemällä ja kuorimalla kaikki vihannekset. Pilko sitten kaikki ainekset pieniksi paloiksi.
  2. Laita kaikki pilkotut vihannekset suureen kattilaan tai kasariin.
  3. Lisää kattilaan noin 3 litraa vettä ja suola. Sekoita kaikki ainekset hyvin.
  4. Kuumenna kattilaa keskilämmöllä, kunnes se kiehuu.
  5. Kun se kiehuu, vähennä lämpöä ja anna sen hautua noin 45 minuuttia.
  6. Poista kattila liedeltä ja anna sen jäähtyä muutama minuutti.
  7. Aseta siivilä toiseen astiaan ja kaada liemi siivilän läpi.
  8. Painele vihanneksia siivilän läpi, jotta saat kaiken mehun ulos. Poista kaikki jäljellä olevat kiinteät ainekset ja heitä ne pois.
  9. Kaada liemi takaisin kattilaan ja anna sen kiehua hitaasti, kunnes se on pienentynyt noin kolmasosaan.
  10. Poista kattila liedeltä ja anna sen jäähtyä muutama minuutti.
  11. Kaada liemi leivinpaperin päälle tai erityiseen kuutioformiin. Anna sen jäähtyä täysin.
  12. Kun liemi on jäähtynyt, leikkaa se pieniksi kuutioiksi.

Kasvisliemikuutiot säilyvät jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa noin 1-2 viikkoa. Voit käyttää niitä keittojen, kastikkeiden ja muiden ruokien maustamiseen.